Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vem ska betala för Tullbomsgården?

Vem ska betala reparationerna på Tullbomsgården? Den frågan har plötsligt blivit en stridsfråga mellan kommunen och stiftelsen som äger gården.

Annons

– Kommunen har ingen underhållsskyldighet, säger Helen Åleskog, Gävle kommun, men det håller inte stiftelsen med om.

Tullbomsgården har funnits i 40 år och kom till genom en donation av en anonym givare.

Huset ägs av stiftelsen De handikappades hus i Gävle, men ett villkor för donationen var att kommunen skulle ta på sig driften av huset.

Nu har kommunen bjudit in företrädare för stiftelsen till ett möte för att diskutera ägandet och förvaltningen av Tullbomsgården.

Men det handlar inte om att kommunen vill ta över huset för att förändra verksamheten i Tullbomsgården, försäkrar förvaltningschefen Helen Åleskog.

– Nej, absolut inte. Det är för att kunna säkra framtiden för huset som vi vill ta upp en diskussion. Vi tror att det skulle vara en fördel om vi ägde huset så att vi kan lägga in underhållet i vår vanliga planering. Jag tror att vi kan lösa det här, säger hon.

Men Torgny Hjalmarsson, ordförande i Stiftelsen de handikappades hus i Gävle, tror inte att en förändring är vare sig önskvärd eller möjlig.

– Kommunen har hakat upp sig på ordet driftskostnader och menar att reparationer inte ingår. Men det är kommunen som har betalat underhållet under de 40 år som Tullbomsgården funnits, och vi ser helst att det fortsätter likadant i 40 år till, säger han.

Inför mötet med kommunen har stiftelsen anlitat en advokat som gått igenom vad donationsbrev och stadgar säger. Utredningen visar att det inte går att sälja huset så länge verksamheten för de handikappade finns kvar i huset.

– Vår ståndpunkt är att vi har svårt att ändra något eftersom vi har en livlig verksamhet i Tullbomsgården, men vi ska naturligtvis lyssna på vad kommunen har för förslag, säger Torgny Hjalmarsson.

Mer läsning

Annons