Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Veterinär friad för raglande katt

En veterinär i Gävle kommun anmäldes för felbehandling av en katt. Men ansvarsnämnden för djurens hälso- och sjukvård kan inte se att något fel begåtts.

Statens jordbruksverk är inte lika säker.

Annons

Allt började med att en kvinna lämnade in sin katt till veterinären för tandstensborttagning. Hon bad veterinären att klippa klorna och rengöra öronen på djuret medan det var nedsövt.

Väl hemma igen fick katten problem med balansen och raglade och föll flera gånger.

Ett nytt besök hos veterinären visade att katten hade hål i trumhinnan. Ägaren tror att hålet uppstod under rengöringen av öra och anmälde veterinären.

I ett svar till ansvarsnämnden för djurens hälso- och sjukvård förklarar veterinären för hur katten behandlades. Där framgår bland annat att det var en djursjukvårdare som rengjorde öronen med ett medel.

Ansvarsnämnden kan inte se något fel i behandlingen. Men Jordbruksverket, som är tillsynsmyndighet för veterinärkåren, kritiserar oklarheterna kring vem som utförde behandlingen.

Alla djursjukvårdare har nämligen inte rätt att utföra liknande behandlingar. Om den som rengjorde kattens öron inte har rätt utbildningsnivå har han eller hon genomfört en otillåten behandling, vilket veterinären i fråga medverkat till.

Mer läsning

Annons