Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Vi har fortsatt utveckla staden"

/

Strömsbro skola ska få sin efterlängtade idrottshall.

Men vad hände med löftena om ett utbyggt stadsbibliotek och mindre förskolegrupper?

Halvtid efter valet har de styrande i Gävle flera vallöften kvar att uppfylla.

Annons

Två år har gått sedan rysarvalet 2010 då de rödgröna fick fortsatt majoritet i kommunfullmäktige – med ett mandats marginal. Men vad har hänt sedan dess? Lever de upp till vad de lovade?

Kommunalrådet Carina Blank, S, tycker ändå att väljarna kan vara nöjda.
– Utifrån att vi har olika politiska agendor på kommun- och riksnivå tycker jag att vi har gjort ett utomordentligt bra jobb och fortsatt utveckla staden, säger hon.

Hon lyfter fram att skolor renoverats, och det nya förslaget till omorganisation för att skapa en mer integrerad skola. Hon framhåller även samarbetet med arbetsförmedlingen för att minska beroendet av försörjningsstöd. Och Future Position X – ett kluster för geografisk informationsteknik.
– Dessutom är jag stolt över att vi fått igång ett bostadsbyggande från privat håll, även om det saknas bostäder i Gävle i dag. Gavlegårdarna gör vad de kan. Jag skulle vilja se mer statliga initiativ, exempelvis ett ROT-program för allmännyttan, säger hon.

Ett återkommande vallöfte från Socialdemokraterna har varit att minska barngrupperna i förskolan. Men enligt statistik från Skolverket blev grupperna större mellan 2010 och 2011. Det är dock inget som bekymrar Carina Blank.
– Vi hade en period där platserna inte räckte, men i dag har vi fler platser än barn och då är jag nöjd, säger hon.

Lärarförbundet upplever det som ett problem. Hur ser du på det?
– Facken har uttryckt att grupperna blivit större de senaste 20 åren. Om det hade ökat i den utsträckningen skulle genomslaget ha varit enormt.

Så facket har fel?
– De har sin upplevelse och det kan jag inte ifrågasätta. Men vi ger verkligen alla förutsättningar att ha mindre grupper. Det finns personal och lokaler, säger Carina Blank.

Ett annat löfte från både Socialdemokraterna och Miljöpartiet är att stadsbiblioteket ska byggas ut. Men i fjol prioriterades det bort till förmån för en ny friidrottshall.
– Jag vet inte när utbyggnaden kan bli av. Det vi sagt är att vi gärna vill att centrumplanen ska bli klar först, säger Carina Blank.

I kommunens förslag till centrumplan stängs fler gator av för biltrafik. Kommunen vill helst att folk ska gå, cykla och åka buss till stan.

Åker du själv buss till jobbet?
– Jag får ofta skjuts med bil in till stan och åker buss hem. Jag brukar även cykla, säger Carina Blank.

Mer läsning

Annons