Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Vi har inget val"

/
  • Hur ska Gävleborg klara miljömålen? Den frågan grubblar doktoranden Gottfried Weinberger över.

Han ska hitta svaret på vår verkliga ödesfråga: Hur ska Gävleborg bli klimatneutralt till år 2050?

Kan vi ens klara det?

– Vi måste. Vi har inget val, säger Gottfried Weinberger, Gävle Högskolas första egna doktorand.

Annons

Projektet heter ”Klimatneutralt och konkurrenskraftigt Gävleborg” och drivs av Högskolan i Gävle tillsammans med högskolorna i Linköping och Blekinge. Även ett holländsk universitet ska involveras.

Av sammanlagt fem doktorander sitter två i Gävle. Johan Preisz ägnar sig speciellt åt transportsidan, medan Gottfried Weinberger ska ta sig an de strategiska frågorna.

Det speciella för projektet är att man använder backcasting, en metod där man börjar med att beskriva målet, och sedan räknar bakåt hur man ska nå dit.

– Det vanliga är att utgå från nuläget och sedan titta framåt. Då intresserar man sig mest för trenderna. Vi utgår från vilken framtid vi vill ha, säger Gottfried Weinberger.

Han tillträdde doktorandtjänsten i januari och har hittills framför allt granskat hur energisystemet i Gävleborg ser ut. Hur mycket energi produceras här? Hur mycket konsumeras och i vilka sektorer? Vad är hållbart?

Svaren är inte självklara.

– Ta bioenergin. Hälften av energin i länet kommer från biobränsle och det är ju bra. Men vid förbränning uppstår andra föroreningar. Är det hållbart? säger han.

Just nu funderar Gottfried Weinberger mycket över systemgränserna.

Vad innebär det att vi ska ha nollutsläpp år 2050?

Ska importen, som i dag motsvarar tre ton koldioxid per person, räknas in?

Hur ska man räkna det upptag av koldioxid som Gävleborgs skogar står för?

När den första preliminära visionen har formulerats vidtar nästa steg. Då ska visionen förankras i alla tio kommuner och i olika företag i länet, för det är tillsammans med dem som Gottfried Weinberger ska ta fram olika strategier för att nå målet.

Det är ett spännande uppdrag, tycker han.

– För mig, som har barn, känns det här väldigt viktigt. Det här projektet kan skapa förutsättningar för ett bra samhälle för mina barn, säger han.

Utmaningen är desto större som utvecklingen fortfarande ser ut att gå åt fel håll.

– Utsläppen av koldioxid ökar fortfarande. Vi chansar med våra barns framtid, tycker jag. För vi vet inte när tröskeleffekterna slår till, när isen vid polerna smälter, eller tundran i Sibirien töar. Men det finns hopp för det finns många som arbetar för att försöka nå nollutsläpp, säger han.

Det var först när Gottfried Weinberger flyttat till Gävle som hans miljöintresse vaknade.

– Jag arbetade på Philips i Österrike, tillverkade videospelare och högtalare. Där gällde det att vara bäst, effektivast, snabbast. Här på Högskolan började jag inse att med stor produktion använder man också mycket energi och då påverkar man sin omgivning negativt. Det är bara med en hållbar produktion som man har ett hållbart och konkurrenskraftigt företag på sikt, säger han.

– Därför heter projektet ”klimatneutralt och konkurrenskraftigt Gävleborg”, säger han.

Hälften av energin i länet kommer från biobränsle och det är ju bra. Men vid förbränning uppstår andra föroreningar. Är det hållbart?

Mer läsning

Annons