Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Vi känner oss lurade"

/
  • Riv inte våra hem! Lena Sandberg, Kerstin Jonsson, Siv Karlsson, Göte Stjernmo, Börje Berglund, Sven Sverin och Annika Hjelm- Henningsson trivs och vill bo kvar i sina hyresradhus på Almvägen i Fridhem.

De ställde upp för att hjälpa Gavlegårdarna. Nu ska deras hem rivas.

– Vi känner oss lurade, säger Annika Hjelm-Henningsson på Almvägen i Fridhem.

– Vi vill bo kvar. Alla trivs här, säger hennes granne Kerstin Jonsson.

Annons

Förra året involverade Gavlegårdarna de 39 hyresgästerna i de populära hyresradhusen på Almvägen i projektet ”Bo bra på äldre dar”, som genomfördes med stöd av Hjälpmedelsinstitutet. Hyresgästerna skulle få föreslå hur man kan skapa bättre bostadsmiljöer för äldre. De fick också rösta i den arkitekttävling som Gavlegårdarna ordnade.

Att tävlingen skulle leda till att deras hus rivs var det ingen som sa. Men direkt efter det att tävlingen var avgjord skickade Gavlegårdarna en begäran till Samhällsbyggnad Gävle för att få en ny detaljplan så att de ska kunna riva radhusen och bygga det vinnande förslaget.

Men det tänker inte de nuvarande 39 hyresgästerna gå med på utan strid.

– Vi ska starta en Almstrid! Gavlegårdarna trodde nog inte att de här grå pantrarna skulle protestera, men det gör vi! säger Annika Hjelm-Henningsson.

På ett möte med hyresgästerna i förra veckan överöstes Gavlegårdarna med så många frågor att man nu bett kommunen vänta med sitt beslut en månad. Men Gavlegårdarna har inte dragit tillbaka förslaget.

– Vi behöver gå igenom förslaget i våra utskott, så vi vill avvakta lite. Men att renovera de nuvarande radhusen skulle bli väldigt kostsamt utan att man får så mycket för pengarna. Badrummen till exempel är för små, säger Bo Bäckström på Gavlegårdarna.

De som bor på Almvägen i dag håller inte med om att lägenheterna är små och omoderna. Om Gavlegårdarna genomförde de upprustningsförslag som hyresgästerna kom med när projektet inleddes skulle området bli helt perfekt, tycker de.

– Vi tycker inte att det är för trångt, fast vi är två som bor i vår lägenhet, säger Kerstin Jonsson, och Annika Hjelm-Henningsson säger att man visst kan bygga om badrummen om man vill.

– Man behöver bara flytta vardagsrumsväggen 40 centimeter för att det ska bli ett handikappvänligt badrum, säger hon.

Som hyresgästernas representant i tävlingsjuryn känner hon sig dubbelt lurad, för i juryn röstade hon till slut på det vinnande förslaget ”Livet från den ljusa sidan”.

– Det var jättesvårt att sitta i juryn, för alla vi som bor här vill ju ha kvar husen. Men varje gång jag sa det blev jag tröstad med att det bara var en tävling. Så till slut röstade jag på det förslag som var minst dåligt, jag röstade fram hus som jag inte tyckte om, berättar Annika Hjelm-Henningsson.

Inte ens när hon satt i juryn fick hon veta att det vinnande förslaget skulle byggas så snart tävlingen var avslutad.

– Det är konstigt att det går så fort nu, för ingen vet vart vi som bor här ska ta vägen. Det är enkelt att genomföra en evakuering, säger Gavlegårdarna. Men då glömmer de att många som bor här är över 90 år. Om man flyttar en 90-åring så dör hon. Min granne säger att hon ska kedja fast sig i tvättstället, säger Annika Hjelm-Henningsson.

– Och ingen av oss kommer att kunna flytta tillbaka. De nya lägenheterna kommer att bli dubbelt så dyra som de vi bor i i dag.

Trots att det varit en arkitekttävling tycker inte de som bor på Almvägen att Gavlegårdarna fått fram något bra förslag som passar för äldre.

Bara 19 lägenheter blir tvårummare. En del lägenheter blir på fem rum och kök, och i förslaget finns även etagelägenheter med branta trappor.

– Gavlegårdarna vill bygga för blandade åldersgrupper här, men det var faktiskt inte temat för projektet, säger Annika Hjelm Henningsson.

Mer läsning

Annons