Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi tar fajten mot näthatet

/

Annons

Från och med årsskiftet råder en ny kommentarspolicy på gd.se. Till skillnad från i dag kommer alla kommentarer att granskas innan de publiceras.

Ett sätt att strypa debatten? Tvärtom. I stället hoppas jag att fler vill vara med och diskutera när vi säger nej till inlägg som kränker andra personer och är direkt olagliga.

Ända sedan terroristdådet i Oslo och på UtØya i somras har tonen i tidningarnas kommentarssfält varit på tapeten. I ett första skede stängde flera av de större tidningarna helt möjligheten att skriva inlägg till artiklar då näthatet blev för stort för att kunna hantera. Idag är kommentarsmöjligheten tillbaka hos de flesta men sköts på andra sätt.

På gd.se har vi sedan ett par år haft en policy där kommentarer publiceras direkt på webben och där vi i efterhand tar bort de som strider mot lagen eller våra egna diskussionsregler. Jag var själv med och argumenterade för den här ordningen. Tänk dig ett samtal där var och en som säger något måste vänta, ibland flera timmar, på att få sitt inlägg genomläst och godkänt. Det ger knappast ett levande debattklimat, eller hur?

Men så finns då nackdelarna med att kommentarer publiceras direkt. Det är bland annat då den spontana reaktionen inte är så genomtänkt, när personer som ställt upp i tidningen kränks och får lida trots att de är helt oskyldiga. Andra gånger och det är värre – är inläggen väldigt genomtänkta och har till sitt enda syfte att sprida fördomar, uppmuntra till främlingsfientlighet och rasism. Det är sorligt hur dessa åsikter lyckas nästla sig in i många av våra kommentarsfälten, oavsett vad ämnet i artikeln är.

På redaktionen har åsikterna varit många om hur vi ska hantera våra artikelkommentarer. För mig som utgivare av en liberal tidning som värnar yttrande- och tryckfrihet har det inte varit ett alternativ att stänga möjligheten att delta i det offentliga samtalet. I det här skedet går vi inte heller så långt att du måste röja din identitet för att kommentera artiklar på gd.se.

Däremot hoppas jag att samtalstonen på vår sajt förbättras när vi nu i förväg kommer att gå igenom alla inlägg innan de publiceras. Diskussionsreglerna är tydliga (du ser dem i sin helhet här bredvid): huvudregeln är att du ska respektera de personer som omnämns i artiklarna liksom de andra som också är med och debatterar.

I dag har vi varje månad omkring 4 000 artikelkommentarer på gd.se. Blir det färre i och med mitt beslut? Förhoppningen är att det blir tvärtom och att fler vill vara med och tycka till när de vet att det sker mer kontrollerat.

Hur det går får tiden utvisa. Det viktigaste för mig är ändå att innehållet på gd.se är något jag kan stå för rent publicistiskt.

Har du frågor eller synpunkter om det här, eller något annat, får du gärna höra av dig till mig:

Mer läsning

Annons