Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Viktigt att lyssna på barnet

GÄVLEI år har åtta män ställts inför rätta, misstänkta för övergrepp på barn.Antalet pedofilärenden har fördubblats i år, jämfört med samma period förra året.

Annons
- Ja, vi har fullt upp här, säger åklagare Ann-Marie Sjöberg.
Hon tror att det finns flera orsaker till att allt fler pedofiler ställs inför rätta, bland annat att vuxna blivit mer observanta på signaler som utsatta barn kan ge ifrån sig.
En annan förklaring kan vara att nyhetsmediers uppmärksamhet kring de många pedofilärendena gör att ungdomar som utsatts som små ser att det går att bli trodd.
Årets första pedofilhistoria som rullades upp handlade om en 68-årig farfar som förgripit sig på sina barnbarn. Han häktades den 1 februari.

Svårt att förstå
Att förstå hur en pedofil tänker går kanske inte. Men i ett försök att förstå intervjuade GD två psykoterapeuter, Peter Kataja från Uppsala och Erik Bohlin från Gävle, som i sitt arbete bland annat möter män som förgripit sig på barn.
Intervjun publicerades den 2 april, i samband med den utdragna rättegången mot farfadern.
De män som Pekka Kataja och Erik Bohlin möter har ofta utsatts för vanvård eller övergrepp som små. Men det är inte alltid som samhället - eller männen själva - betraktar övergreppet som något annat än en "sexdebut".
För att leva med det hemska har pedofilen ofta klyvt sig i två delar. Den ena delen är "ansvarig", den andra delen "ond".
- Vårt jobb är att skapa en allians med den "ansvariga" delen, den som vill förändra och gottgöra, sa Erik Bohlin till GD.
En person som avslöjas med sina övergrepp kan känna lättnad eftersom en del av honom hela tiden vetat att samhället fördömer det han gör.

Sällan skuldkänslor
- Han känner skam när han har avslöjats, sa Erik Bohlin. Men sällan skuld. Han inser ofta inte att han har utsatt barnet för skada.
Psykoterapeuten Anita Ahlström har länge arbetat med människor som blivit utsatta för övergrepp.
- Det är viktigt att barnet blir trott och att hon eller han tillåts prata om det otäcka, sa hon till GD i en intervju i början på året.
Hur ska jag göra om jag tror att min kompis blir utnyttjad?
- Fråga rakt ut. Om kompisen säger "lämna mig ifred" har du i alla fall visat att du ser att hon eller han inte mår bra och att du står på kompisens sida.
Vad ska jag göra som förälder om mitt barn berättar att hon blivit utsatt för övergrepp?
- Det bästa för barnet är om föräldern tror på barnet och tar barnets parti.
En första reaktion kan lätt vara att man visar hur otäckt man tycker det är, "det är inte sant!"
- Det gäller att hålla inne med det och lyssna på barnet.

MARIAM NARAGHI

Mer läsning

Annons