Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Viktigt fortsätta jobba för demokratin”

/
  • Över hundra tusen människor samlades på Oslos gator i går eftermiddag för att hedra fredagens offer.
  • Anders Behring Breivik var medlem i de norska frimurarna. Orden har dock tagit avstånd från alla hans handlingar.
  • Manifestet som Anders Behring Breivik skickade ut var hela 1 500 sidor långt.

Massakern på Utöya var ett våld riktat mot socialdemokratin. Dåden mot systerorganisationen i Norge sporrar SSU:arna i Gävle att fortsätta kampen för demokrati och mot rasism.

Annons

Linnéa Wickman är ordförande för Socialdemokraternas ungdomsförbund, SSU, i Gävle. Hon tycker sig se hur en allt klarare bild av gärningsmannen Anders Behring Breivik tonar fram.

– Självklart är det en attack på socialdemokratin. Vi vet ju att det finns högerextrema rörelser som är våra motståndare och man har blivit ännu mer medveten om det efter det här. Han verkar vara mot många grupper och det mesta i samhället, säger Linnéa Wickman.

Attacken på Utöya har stärkt Linnéa Wickman i hennes politiska övertygelse.

– Samtidigt som man blir rädd så blir man ännu mer beslutsam och säker på hur viktigt det är att arbeta för demokrati, säger hon.

Den 2–5 augusti håller SSU sin kongress i Stockholm. Elva ombud från Gävleborg kommer att åka dit, bland andra Linnéa Wickman.

– Vad jag fått höra så har man arbetat mer med säkerheten än vid tidigare kongresser och att man har kontakt med Säpo.

På fredag kommer SSU och moderpartiet Socialdemokraterna hålla en manifestation i Gävle för demokrati angående det som hänt i Norge.

Sverigedemokraterna är det enda riksdagspartiet som förskonats från Anders Behring Breiviks hat.

Roger Hedlund är politisk sekretare för Sverigedemokraterna och gruppledare för partiet i kommunfullmäktige i Gävle. För GD kommenterar han bilbomben och dödsskjutningarna i Norge.

– Det är en fruktansvärd tragedi, ett angrepp på det öppna samhället. Det är viktigt att vi fortsätter stå upp och fortsätter jobba för demokratin, säger Roger Hedlund.

Medlemmar i partiet Sannfinnländarna, som ofta beskrivs som en finsk motsvarighet till SD, ska ha fått ett mejl med manifestet före dåden.

Sverigedemokraterna förnekar att deras medlemmar ska ha fått terrorbrevet.

David Nygård, en före detta SD-medlem, säger sig däremot ha fått manifestet.

I det 1500 sidor långa manifesten framtonar nu en bild av Anders Behring Breivik som en högerextrem nationalist som vänder sig mot en ”islamisering av Västeuropa”.

Han har dessutom tidigare varit aktiv medlem i norska missnöjespartiet Fremskrittspartiet.

GD frågar Roger Hedlund om det finns likheter mellan Anders Behrings Breiviks manifest och SD:s ståndpunkter.

– Jag känner inte alls igen den beskrivningen av Anders Behring Breivik, men han verkar vara en fundamentalist som bär på stort hat mot muslimer.

I manifestet anges 9 393 svenskar vara förrädare som förtjänar att dödas. Sverigedemokraterna omnämns inte som förrädare i manifestet.

– Det är svårt att veta hur Anders Behring Breivik har tänkt om det där, det verkar vara en splittrad person, en ensam galning.

I fredags pekade flera sverigedemokrater ut islamister som skyldiga till dåden. Partiledaren Jimmie Åkesson fick snart tyst på dem.

Roger Hedlund medger att partikamraterna agerade fel.

– Jag tycker att man ska vänta med att uttala sig till man vet och inte spekulera om vem det är innan det finns fakta.

Sverigedemokraterna växte fram ur den rasistiska rörelsen Bevara Sverige Svenskt under 90-talet och har länge förknippats med främlingsfientlighet.

Roger Hedlund medger att partiet har problem med att högerextremister blir medlemmar i partiet.

– Ja, vi har framförallt haft det problemet och det beror på att vi har utmålats på ett visst sätt av andra partier som gett en felaktig bild av oss. Det gör att en del med fel åsikter söker sig till oss, men jag tror inte att vi har större problem med det än de andra partierna.

Mer läsning

Annons