Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Viktigt vända olyckstalen

LINKÖPINGSveriges nya trafikminister Ulrica Messing bjuder in till nationell kraftsamling för att minska trafikdöden.

Annons
- Vi har en viktig utmaning framför oss och särskilt viktigt är det att vända olyckstalen för ungdomar och unga bilförare, sa hon i invigningstalet till Transportforum, den årligen återkommande jättelika konferens för forskare på trafikområdet i Linköpings kongresscentrum.
Hon beklagade att det fortfarande finns de som inte riktigt "supportar" satsningarna på arbetet att minska trafikdöden.

Fler morötter
Hon sa att det behövs fler morötter i arbetet, som exempel nämnde hon rabatter på försäkringspremien för bilar med alkolås.
På en fråga om körkortsutbildningen sa hon att körkortet är väldigt dyrt i dag. Hon vill inte medverka till att göra det ännu dyrare. "Då skulle ännu färre unga än i dag ta körkort."
I mitten av februari blir det ett möte där en rad frivilligorganisationer, fackföreningar, försäkringsbolag och andra inbjuds för ökade ansträngningar i kampen mot trafikdöden.

Estraddebatt
Ulrica Messing har haft ansvaret för infrastrukturen i bara tre månader. Det hindrade inte att hon uppträdde både påläst och kunnigt vid estraddebatten liksom vid en träff med journalister.
Messing påminde om att Sverige står inför den största satsningen på infrastruktur hittills.
Fram till 2015 ska 364 miljarder kronor satsas. I dagarna lämnar Vägverket, Banverket och länen in sina önskemål om satsningar på vägar och järnvägar på remiss. I augusti hamnar önskelistorna på regeringens bord.
Hon uppehöll sig litet extra vid vikten av förstoringar av regionerna.
- Transportpolitiken och arbetet för regional tillväxt måste hänga ihop. Det måste bli lättare att bo på en ort och dagpendla till en annan, sa hon bland annat.
På en fråga från moderatorn Ulf Wickbom efter talet berättade Ulrica Messing att hon pendlat mellan Gävle och Stockholm i elva år och att det blivit lättare allt eftersom Ostkustbanan byggts ut.

Möjlighet
- Det är en oerhörd möjlighet. I Gävle kan jag bo på ett sätt som inte vore möjligt i Stockholm, sa hon också.
Ministern kom också in på sjöfarten och frågan om hur Sverige kan stärka sjösäkerheten för att undvika olyckor som den utanför spanska kusten.
- Jag är glad att Sverige nu får EU med sig i arbetet med att förebygga utsläpp i havet av olja och andra kemikalier. Först och främst måste EU verka för att tidigarelägga utfasningen av fartyg med enkelskrov.

OLLE HILDINGSON

Mer läsning

Annons