Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Viktras för 150 Gävlebor

Med Viktväktarnas hjälp gick 150 Gävlebor ner 2 833 kilo förra året. För Sandviken är siffran nästan lika hög.

Den som gick ner mest är en man i Gävle som tappat 55,5 kilo och två unga tjejer i Sandviken som gått ner 41 respektive 34 kilo.

Annons

Tidningarna är nedlusade med bantningsrecept och metoder så här efter jul- och nyårshelgen. Ofta handlar det om att gå ner så mycket som möjligt på kortast möjliga tid.

– För mannen i Gävle har det tagit nästan tre år och tjejerna i Sandviken har hållit på i ett och ett halvt år. Det tar ofta lika lång tid att bli av med vikten som det tog att lägga på sig den. Viktväktarna är inte någon trenddiet utan man lär sig äta sig mätt med bra val, säger doktor Kerstin Stake-Nilsson, viktväktarkonsulent i Gävle.

På Viktväktarna har man haft julledigt men öppnade igen för en vecka sedan och tillströmningen av nya överviktiga har varit mycket god.

De flesta är kvinnor men fler och fler män och par dyker upp. Många är också unga, i 25-30-årsåldern, med bara några kilos övervikt.

– De vill lära sig laga bra mat innan de blir tjocka. De flesta har provat andra dieter, gått ner i vikt men gått upp igen.

Enligt Kerstin Stake-Nilsson behöver man inte avstå från något, inte ens sötsaker. Det handlar bara om sunt förnuft, till exempel att äta sig mätt på bra mat innan godispåsen kommer fram.

Vad som är rätt mat får deltagarna lära sig på lektioner en gång i veckan men några av tipsen är att byta ut chipsen mot popcorn, ta filé i stället för karré och äta bakad potatis i stället för pommes frites.

Mer läsning

Annons