Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vila? Nej, här får Ola sin motion

/
  • Ola Fernströms sommarhus ligger bara två kilometer bort från Gävles citykärna.
  • Uppe på sovloftet brukar Ola Fernström koppla av och lyssna på radio. Ibland öppnar han dörren så att det blir korsdrag.
  • När det blir för svettigt svalkar Ola Fernström fötterna i den lilla förbiringlande bäcken.– Jag kallar det här för mitt mentala rum.
  • Originaltapeten, skåpluckor och den gamla spisen har fått stanna kvar.
  • I grillkåtan träffas Ola Fernström och hans vänner och dricker öl eller snaps ur träkåsor.
  • Gräsklippare i givakt. Ola Fernström klipper gräset minst var tredje dag.– Jag använder olika gräsklippare varierat utifrån terrängförhållandena, säger han.

När Ola Fernström åker ut till sitt smultronställe strax utanför Andersberg blir det inte en lugn stund över till vila.

– Jag älskar att springa runt här ute och pula och greja, säger han.

Annons

Vissa gräsmattor är helt enkelt lite mer inbjudande än andra. Ola Fernströms gräsmatta är en sådan. Den ser ut att säga ”kom och sätt dig här en stund, vila dina trötta fötter mot mig”.

Och det kanske inte är så konstigt med tanke på att Ola Fernström klipper gräsmattan var tredje dag. Med tre olika slags gräsklippare.

– Jag älskar den här gräsmattan. Jag använder olika gräsklippare varierat utifrån terrängförhållandena, säger han och sveper med handen över sina tre klippare, prydligt uppradade under trappen.

När Ola Fernström inte trimmar gräset pular han runt med annat vid huset. Han åker inte till stugan för att sitta still, nej här passar han på att röra sig.

– Det här är perfekt motion utifrån mina 67 år. Alla andra springer eller promenerar, men jag kutar runt här ute vid huset istället.

När Ola Fernström blir för varm av allt fixande tar han av sig skorna, rullar av strumporna och svalkar fötterna i den lilla bäcken i utkanten av trädgården. Där kan han sitta på en träbalk tvärs över bäcken och låta vattnet sänka kroppstemperaturen till en behaglig nivå. Han kallar platsen för sitt mentala rum.

Ola och hans fru köpte sommarhuset strax utanför Andersberg år 2006. Sedan dess har de restaurerat huset, sprutlackerat taket och köpt till ett litet sovhus. Men allt från originalbygget har inte fått stryka på foten

Inne i köket har Ola behållit tapeterna, skåpsluckorna och en gammal spis. Och på gräsmattan hittas vad som bäst kan beskrivas som ett litet hobbithus direkt hämtat från Tolkien-trilogin.

– Det är en grillkåta, förklarar Ola Fernström.

– Gubben som bodde här förut byggde den. Vi brukar sitta där inne jag och mina vänner och dricka öl eller snaps ur träkåsor och samtala.

Mer läsning

Annons