Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vilken tur att grannen var brandinspektör

Att bo granne med en brandinspektör kan ha sina fördelar.
Det vet Annika Hedlund sedan hennes granne Per Ringqvist snabbt kunde vara på plats när det började ryka ur hennes tvättmaskin.

Annons

Det var i tisdags kväll när Annika Hedlund höll på att tvätta som hon plötsligt upptäckte att det kom rök ur en av hennes tvättmaskiner.

– Jag visste ju inte om det brann i maskinen, ”men ingen rök utan eld”, tänkte jag, och stängde dörren och föste ut hund, katt, undulat och fyra tonåringar ur huset och ringde brandkåren, berättar hon.

Bara 30 sekunder senare var Annikas granne Per Ringqvist på plats. Men han är inte bara hennes granne utan också brandinspektör, och hade beredskap i hemmet när larmet kom. När kollegorna från Gästrike räddningstjänst kom till platsen återstod bara vädring av tvättstugan. Någon hjälte tycker Per Ringqvist inte att han är.

– Det var inget märkvärdigt. Det rykte ur tvättmaskinen så jag drog bara ur kontakten och så kunde vi öppna fönstret och vädra. Det spelar ingen roll var det brinner, jag ska göra mitt jobb oavsett om det brinner hos närmaste grannen eller i Hofors eller Ockelbo, säger Per Ringqvist.

Annika Hedlunds tvättstuga klarade sig bra, men luktade fortfarande konstigt på onsdagen. Hon har hittills aldrig använt tvätt- eller diskmaskin när hon inte varit hemma, och kommer inte att börja med det heller. Nu kan hon skratta åt händelsen, men annat var det på tisdagskvällen.

– Gubben är borta och jobbar, så han blev lite skärrad, och själv var jag så rädd att jag skakade, säger hon.

Enligt Per Ringqvist har tvätt- och diskmaskiner, torktumlare och torkskåp blivit bättre och säkrare med åren, men fem till tio gånger per år måste ändå räddningstjänsten rycka ut i distriktet.

Han tycker att man först och främst ska se till att ha en fungerande brandvarnare och att man helst inte ska köra maskinerna nattetid. Om olyckan skulle vara framme och det skulle börja ryka ur en elektrisk maskin är det första man ska göra att dra ut kontakten. Finns ingen sådan ska man bryta huvudströmmen. Om det slår lågor ska man stänga in branden, lämna byggnaden och ringa efter räddningstjänsten.

– Många bränder är ju små i början, gör man bara rätt då kan man förhindra de stora bränderna, säger Per Ringqvist och tillägger att hans granne agerade helt rätt.

Mer läsning

Annons