Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vill bli värd för SM-veckan

/
  • Gävles kommunledning tänker skicka in en ansökan om att arrangera SM-veckan 2014 och 2015 under förutsättning att kommunstyrelsen ger sitt godkännande.

Gävle kommun vill bli värd för SM-veckan 2014 och 2015, ett arrangemang som direktsänds i SVT och lockar nära 30 000 besökare. Priset för kommunen är runt sex miljoner kronor, men turistintäkterna beräknas bli minst fem gånger så stora.

Annons

SM-veckan är ett återkommande svenskt arrangemang som anordnas av Riksidrottsförbundet i samarbete med Sveriges Television, SVT. Veckan genomförs vinter respektive sommar.

En inbjudan har nu gått ut till samtliga kommuner om att vara värd för sommarveckan år 2014 och 2015. Tanken är att en och samma kommun ska vara värd två år i rad.

Gävles kommunledning har nappat på idén och tänker nu skicka in en ansökan – under förutsättning att kommunstyrelsen ger sitt godkännande på tisdag. Även Gästriklands idrottsförbund är med i diskussionerna.

Kommunens kostnad för att delta i arrangemanget är beräknad till totalt cirka sex miljoner kronor för två år.

Under SM-veckan ska det gå att ta del av Sveriges bästa idrottsutövare i ett 20-tal olika idrotter på plats och framför TV:n.

När SM-veckan arrangerades i Halmstad 2011 kom 2 289 deltagare, 28 500 besökare och 140 journalister från hela Sverige.139 svenska mästare korades och SVT sände 31 timmar direktsänd TV. Turistintäkterna för näringslivet blev 31 miljoner kronor.

– Vårt mål, förutom att dra ett stort antal idrottsutövare och besökare, är att med hjälp av SVT och övrig media få visa på Gävles styrkor som värdstad och en stad med stor idrottslig bredd, skriver kultur- och fritidsnämndens ordförande Lars-Göran Ståhl, S, till kommunstyrelsen.

Mer läsning

Annons