Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vill bränna julbocken

/

En ansökan om att få bränna ner Gävlebocken under julnatten låter som ett rejält skämt. Men det är det inte, intygar konstnären Hildemar Andersson som är på krigsstigen efter pallbränningen vid majkasen i Kungsbäck på Valborg.

Annons

Hildemar Andersson skrattar visserligen först när GD ringer upp honom för att fråga om allvaret bakom ansökan om bockbränningen, som lämnats in till Gävle kommun, polismyndigheten och brandförsvaret. Men han bedyrar snabbt att det är fullt allvarligt menat.

– En del komiska saker har ju inträffat, som att polisen var där och förde bort mig när jag protesterade mot att man brände pallarna på sista april. Polisen sa att jag förstörde för barnfamiljerna som var där men jag menar att vi förstör för barnen när vi eldar upp återanvändbart trä, säger han.

De senaste veckorna har han kampanjat hårt för att de tusentals pallar som årligen går upp i rök under majkasen borde användas till något bättre. Det har fört honom runt bland kontakter på kommunen, högskolan och Miljödomstolen men ingen vill kännas vid ansvaret för frågan, säger han.

– När jag började med detta hade högskolan samtidigt ett seminarium om miljö, hälsa och återvinning. Det är ju också komiskt. Jag polisanmälde högskolan och kommunen, och kan de bränna ner det som i slutändan är dina och mina skattepengar begär jag nu att jag ska få bränna ner bocken.

I ansökan skriver han bland annat att Gävle kommun kan räkna med ett välkommet ekonomiskt tillskott i form av TV-rättigheter och ökad försäljning om bocken på Söder bränns under arrangerade former.

Hildemar Andersson erkänner dock att ett lämpligare tillfälle för att sätta eld på bockens halm är något senare, gärna under nyårsfirandet. Han räknar inte med att få igenom sin ansökan men är beredd att ta strid i frågan om att eldandet av pallarna under valborgsfirandet.

– Vi lever i en tid när världen lider brist på det mesta och kommunen pratar om att vi ska förändra våra vanor. Men det ju måste ju börja med det lilla. Man kan väl elda upp nedfallna träd i stället? Jag är beredd att gå hela vägen till EU-domstolen om det går, jag kommer inte att ge mig.

Mer läsning

Annons