Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vill få livstidstraffet tidsbestämt

En 55-årig man som sitter i fängelse för mord på Kriminalvårdsanstalten i Gävle har ansökt om att få sitt livstidstraff tidsbestämt.

Annons

Mannen har avtjänat 13 år av sitt livstidsstraff. Enligt ett yttrande från kriminalvårdsanstalten till Örebro tingsrätt sköter mannen sig väl. Han deltar i AA-möten, går på sinnesrogudstjänster, och har tillägnat sig grundläggande färdigheter som motiverar och möjliggör ett liv utan kriminalitet.

Enligt kriminalvården har 55-åringen alltid visat korrekt uppträdande mot personal och medintagna. Han har även haft permissioner där han bland annat åkt och besökt sin son.

Mannen har ansökt om att få sitt straff tidsbestämt tidigare. 2010 bedömde tingsrätten att han behövde mer alkoholrelaterad programverksamhet och fler kontakter för ett socialt liv utanför fängelset. Han fick därför avslag. Sedan dess har mannen genomgått ytterligare program och utvecklat sin sociala förmåga.

55-åringen har tidigare suttit på anstalten Beateberg i Huddinge utanför Stockholm, men flyttades till Gävle för att kunna delta i ett så kallat tolvstegsprogram. Kriminalvårdsanstalten i Gävle menar att mannen behöver mer tid på en anstalt som deras, alltså med lägre säkerhetsklass än Beateberg, för att mer konkret planera för utslussningen.

Om tingsrätten bifaller mannens ansökan ska fängelsestraffets längd bestämmas bland annat utifrån hans behov av åtgärder för att underlätta övergången till ett liv i frihet.

Mer läsning

Annons