Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vill ha betalt för vattenhål

Allmänna idrottsförening, Vaif, vill ha betalt för att Gästrike Vatten pumpar upp vatten på föreningens mark.
– 250 000 kronor per år vore skäligt, säger juristen Carl-Olof Svedberg.

Men Gästrike Vatten säger nej.

Annons

Åbyvallen används av fotbollsföreningen Valbo FF, men ägs av Valbo Allmänna idrottsförening, Vaif, som insett att man kanske sitter på en guldgruva.

För på slänten intill fotbollsplanen har Gästrike Vatten sedan många år fyra borrhål som används för att pumpa grundvattnet i åsen vidare ner till Gävle.

Det finns en vattendom som ger Gästrike Vatten rätt att pumpa upp vattnet, men nu hävdar Vaif att det också krävs ett avtal med markägaren.

Kravet tillbakavisas av Gästrike Vatten

– Vi har redan ett gällande avtal, säger Mats Rostö, Gästrike Vatten.

Men det påståendet viftar Vaif bort.

– Det finns många skäl till att det avtal som Gästrike Vatten pratar om inte är giltigt, säger Carl-Olof Svedberg.

Nivån 250 000 kronor om året är uträknad utifrån de avgifter som kommunen tar ut av sina arrendatorer. Men priset är förhandlingsbart, säger Roger Schröder, ordförande i Vaif.

– Vi blev erbjudna att sälja marken för 20 000 kronor, med det är vi inte intresserade av. Det vi vill ha är förhandlingar. Vi är öppna för alla förslag. Det behöver inte handla om pengar, säger han.

– Vi har till exempel dragit igång friidrotten igen. Det är 20-25 personer som är med och de behöver ju någonstans av vara med löparbanor och annat. Och tennisen är på väg uppåt och skulle behöva en ny hall, säger Roger Schröder.

Valbo Allmänna idrottsföreningen hade kontakt med Gästrike Vatten och Gävle kommun för ett tag sedan men då kom de inte överens.

– Sedan dess har det varit helt tyst. Men bara vi får sätta oss ner och förhandla tror jag att vi blir överens, säger Roger Schröder.

Mer läsning

Annons