Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Villa – fritidshus – villa

Först var husen villor, sedan kallades de ­”vinterbonade fritidshus”.
I söndags var det visning vid Lugnet på Norrlandet. Då kallades husen för bostadsrättsvillor igen.

Annons

Två hus är till salu vid Lugnet, som ligger granne med Engeltofta. Det ena är det gamla huset från 1890-talet som byggts om. Det andra är ett nybyggt hus med sju rum och kök på 184 kvadratmeter.

Husen är utannonserade som bostadsrätter och utgångspriset är satt till 4,195 respektive 4,495 miljoner kronor plus månadsavgift.

Men redan i våras när de två husen annonserades ut första gången reagerade man på Bygg & Miljö. Det nybyggda huset är nämligen inte en villa.Fastighetsbolaget Lupinen som byggt huset sökte och fick bygglov för ett fritidshus.

– Den stora skillnaden är att energikraven och kraven på tillgänglighet inte gäller för fritidshus. Vi har inte fått in någon energiberäkning, säger Eva Lif, bygglovshandläggare på Bygg & Miljö.

– Lagstiftningen är lite konstig så det är inget som hindrar att man bor permanent i ett fritidshus, men det borde stå i annonsen vad det är, så att köparna vet vad de köper.

I våras skickade Bygg & Miljö brev till Lupinen fastigheter. Lars Andersson svarade på brevet och erkände att det blivit fel.Uppgifterna ändrades så att det stod fritidshus i annonsen.

Varför samma hus nu har annonserats ut som en bostadsrättsvilla vill Lars Andersson inte berätta.

– Jag har ingen kommentar. Jag har slutat ge kommentarer för jag får ändå inte sista ordet, säger han till GD.

Bygg & Miljö skrev också till mäklaren och påpekade att fastigheten var föremål för utredning om eventuellt olovligt byggande och att denna upplysning bör komma spekulanterna till del.

Utredningen om olovligt byggande är fortfarande inte klar.

– Vi har inte hunnit göra klar utredningen, utan varit tvungna att prioritera ansökningarna om nya bygglov. Det är beklagligt att utredningen har dragit ut på tiden, säger Eva Lif.

Mer läsning

Annons