Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vinterfestivalen blir festlig – om inte snön försvinner

/
  • Drottning Vinter ser fram emot att träffa alla barn som vill höra henne läsa Sagan om vanten i hattkåtan. Till vardags heter hon Stina Zacco och arbetar som skådespelare.
  • Ralph Öberg skulpterar ansikten i trä. Den som under Vinterfestivalen känner för att hugga lite med yxan kommer få göra det.
  • Rebecca Nygren, Frida Öholm och Boa Strandberg är alla med i Gävle Hundungdom. På söndag bjuder de på uppvisning i agility tillsammans med sina hundar Chippen, Ellie och Eco.– Vi kommer även att låna ut våra hundar om någon vill prova, berättar tjejerna.

Säg hej till Drottning Vinter, testa ponnytrav eller dansa pjäxdans med folkdanslaget Rillen. Det och mycket mer kan den som besöker Vinterfestivalen i Boulognerskogen på söndag få uppleva.

Annons

– Boulognerskogen är väldigt välbesökt, men tyvärr inte lika ofta på vintern, och det vill vi ändra på, säger Kalle Wedin.

Han är projektledare för Vinterfestivalen som i år kommer bjuda på allt från säckpipsblåsande och längdskidåkning till barbershop och pjäxdans. Årets festival är den tredje på raken, och bakom arrangemanget står Gävle kommun. Nytt för i år är att det även kommer finnas servering i parken.

Dagarna innan söndagens vinterfestival jobbas det med att få all teknik att fungera och att lösa problemet med att en hel del av Boulognerskogens snö börjat töa bort. Ett problem som Kalle Wedin tror ska kunna lösas antingen genom att ploga ihop snö i parken eller genom att hämta från andra delar av Gävle.

Till vardags arbetar Stina Zacco som skådespelare på Skottes Musikteater, men på söndag tar hon på sig kronan, en vacker vit klänning och förvandlas till Drottning Vinter. Då ska hon bland annat läsa Sagan om vanten i hattkåtan för alla som vill lyssna.

Hon kommer dessutom att anlända till Boulognerskogen i en vagn dragen av kommunhästen Berta för att sedan inviga festivalen genom att läsa en vinterdikt.

Men vem är egentligen Drottning Vinter?

– Drottning Vinter är en kvinna som älskar vintern, som är vintern och som står för vintern, berättar Stina Zacco, som ser fram emot söndagen.

En annan som kommer att befinna sig i parken på söndag är träsnidaren Ralph Öberg.

Han har slöjdat sedan han var barn och på söndag kommer han bland annat att visa hur det går till när han skulpterar ansikten i trä, berätta om verktyg och så får besökarna prova att hugga lite själva om de vill.

– Man vill ju göra folk lyckliga, och ögonen ramlar nästan ur huvudet på barn när de får prova att hålla i en kniv eller yxa, säger Ralph Öberg.

Mer läsning

Annons