Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vintern kom som en överraskning

/

Snön och kylan orsakade kaos i trafiken i går. Vid tretiden på eftermiddagen stängdes E4 mellan Söderhamn och Gävle av helt efter ett stort antal olyckor.

Annons

Minst 50 fordon ska ha varit inblandade i olyckor i båda riktningarna. Sent i går kväll stängdes också riksväg 80 av i ena körfältet efter en olycka väster om Kungsgården.

För att räddningspersonalen skulle kunna röja och hjälpa drabbade på E4 leddes trafiken om till gamla E4, väg 583. Den södergående trafiken gick via Bollnäs, Ockelbo och Sandviken på väg 272. En buss dirigerades ut till olyckssträckan för att drabbade trafikanter skulle kunna värma sig i kylan.

– I princip är det en enda lång trafikolycka mellan Gävle och Tönnebro, sa Göran Lyrberg, vakthavande befäl på polisen i Gävle, vid tretiden.

Polisen och räddningstjänsten fick under dagen larm om en lång rad olyckor. Tre av dessa var så svåra att motorvägen helt eller delvis stängdes av under räddningsarbetet och bärgningen, före den stora omdirigeringen.

– Det har varit kaotiskt, sa Göran Lyrberg.

En av olyckorna där vägen stängdes av inträffade vid elvatiden vid Tönnebro, en kökrock med två bilar inblandade. Klockan ett skedde sedan ytterligare en trafikolycka strax norr om Gävle, en singelolycka i södergående vägbana. Halv två skedde ytterligare en trafikolycka strax norr om Gävle som ledde till att E4 stängdes av. Totalt fem personer fick föras till sjukhus, men enligt uppgift hade inga fått några allvarliga skador.

Vid olyckan i förrgår kväll, när en buss och en personbil kolliderade vid Österbågen i Bomhus, blev skadorna allvarligare. Ett äldre par satt i personbilen och kvinnan i bilen fick allvarliga, men inte livshotande, skador. Kvinnan och mannen vårdas nu på Gävle sjukhus.

Totalt var ett 50-tal bilar inblandade i kollisioner på E4 norr om Gävle. Enligt räddningstjänsten kan ännu fler ha hamnat i diket efter avåkningar på den hala vägen.

Även på andra vägar drabbades trafikanter i går. Två bilar krockade i Sätra under förmiddagen efter att ha bromsat för ett snöröjningsfordon. I den ena bilen var föraren en 21-årig man och i den mötande bilen fanns en 32-årig kvinna vid ratten. Hon hade även sitt barn i bilen. Både kvinnan och barnet fördes med ambulans till sjukhus men båda fick senare lämna sjukhuset. Den 21-årige mannen skulle själv uppsöka hälsocentral för kontroll.

På Kaserngatan inträffade på eftermiddagen en seriekrock.

Flera tåg mellan Stockholm och Gävle var inställda och även nattåget från Kiruna.

I Sandviken kolliderade en buss och en taxi på Högbovägen. Passageraren i taxin klagade över smärta i en axel och fördes till sjukhus för kontroll.

Sent i går kväll inträffade en olycka på riksväg 80. En kvinna fördes till sjukhus efter en kollision mellan två personbilar vid trafikplatsen Mom. Vägen stängdes av i västlig riktning men trafiken kunde släppas på vid 21.30-tiden.

Polisen och Trafikverket räknade med att E4 skulle kunna öppnas för trafik vid 23-tiden i går kväll, men senare ändrades den uppgiften till omkring klockan ett.

Enligt SMHI kommer det kalla högtrycket över Ryssland att fortsätta styra vädret. Det kommer att fortsätta snöa längs ostkusten. Kylan väntas hålla sig kvar över Sverige även i morgon.

Mer läsning

Annons