Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Virus attackerar i Sätra

GÄVLEDatavirus ställer till problem för Gavlegårdarnas bredbandskunder i Sätra. I flera veckors tid har Internetuppkopplingen krånglat, vilket väckt irritation bland bredbandskunderna.

Annons
- Från Blåbärsvägen och bort till Gråstensvägen har vi haft problem i 14 dagar med virus. Det beror på enskilda hyresgäster som inte håller sina maskiner rena, säger Ulf Gustafsson på Gavlegårdarna.
En boende i området som GD talat med är missnöjd över det långvariga strulet. Att först betala hundratals kronor i installationsavgift och därefter 220 kronor i månaden för någonting som inte fungerar är inte uppskattat.
Blir det någon kompensation till de drabbade hushållen?
- Den frågan är för tidig att svara på, säger Ulf Gustafsson.
Gavlegårdarna uppmanar sina bredbandsabonnenter att skaffa ett virusskydd. Men alla följer inte den uppmaningen och då uppstår problem.
- Vi tror att det är åtta-nio maskiner i området som skickar iväg "attacker" på vår utrustning. De personer med virus som vi har lyckats hitta har vi försökt kontakta. Vi erbjuder oss att åka hem och städa i maskinerna åt dem, säger Ulf Gustafsson.
I helgen har sex tekniker jobbat för att komma till rätta med virusproblemet. När Ulf Gustafsson på måndagen kontrollerade nättrafiken såg det ut att flyta bättre än tidigare.
- Vi tar problemet på största allvar, säger han.

Styr trafiken
I onsdags installerade Gavlegårdarna dessutom en trafikstyrningsutrustning som ska fördela kapaciteten i nätet bättre mellan kunderna.
- Tidigare har fem procent av kunderna tagit 80 procent av trafiken. De har satt upp stora film- och musikservrar som folk har kunnat logga upp sig mot och ladda hem filmer och låtar från, säger Ulf Gustafsson.
Den nya utrustningen ska göra det lättare för de kunder som vill surfa in på hemsidor eller spela spel. Den som vill ladda hem eller skicka filer får däremot vänja sig vid att det kommer att gå trögare.

ANNA HÖGLUND
026-15 96 31
anna.hoglund@gd.se

Mer läsning

Annons