Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Virussmittade gäddor i Gävlebukten

/
  • Foto: Nick Blackmon Sjuk gädda.  Den här gäddan som fångats utanför Limön, har en stor svulst. Troligen har gäddan smittats av ett virus.

GÄVLEMånga gäddor i Gävlebukten är sjuka.- Jag tycker det blir fler och fler gäddor som har de här fula bölderna, säger Mikael Norrbelius, som i helgen drog upp två skadade gäddor.

Annons
Den ena gäddan, som hade en stor böld, fångade han mellan Bönan och Limön. Den andra, som hade många bölder, fångades i Sikvik.
- I Sikvik är det så många gäddor som är skadade att jag nästan slutat fiska där. De är inte aptitliga precis, säger han.
Gäddorna lider troligen av sarkom, en tumörsjukdom.
På Statens Veterinärmedicinska anstalt i Uppsala känner man inte till att antalet sjuka gäddor i Gävlebukten har ökat.
- Vi har snarare fått in färre rapporter än tidigare. Men sarkomgäddor kan dyka upp i väldigt stort antal på en plats under ett eller ett par år och sedan nästan försvinna. Vi har också sett gäddor med läkta sår, så sjukdomen kan nog läka ut i vissa fall, säger Anders Hellström, statsveterinär på fiskenheten.
Man tror att sjukdomen orsakas av ett virus, men den tycks inte vara ett hot mot gäddornas fortbestånd. Något samband med miljöföroreningar har man inte sett.
- Men säker kan man inte vara. Det är med fisk som med människor; lever vi i en taskig miljö blir vi lättare sjuka, säger Anders Hellström.
Troligen är det virus som smittar gäddorna helt ofarligt för människor, men Anders Hellström tycker ändå inte att man ska äta sarcomgäddor.
- I Sverige ska man inte behöva äta sjuk fisk. Men det är viktigt att man inte slänger tillbaka gäddorna i sjön, utan gräver ner dem eller bränner dem så att inte smittan förs vidare.
Mikael Norrbelius har talat med andra fiskare som gissat att gäddorna drabbats av ålsjukan. Men så är det inte, säger Anders Hellström.
- Ålsjukan drabbar inte gädda. Så vitt jag vet finns ålsjukan inte heller längre norrut än i Stockholms södra skärgård.
Det finns ganska dålig kunskap om hur hälsotillståndet är hos den vilda fisken, säger Anders Hellström. Statens veterinärmedicinska anstalt är ensam i Sverige om att obducera sjuk fisk och har mycket begränsade resurser.
- Jag skulle önska att vi hade en fond, liknande den som jägarna har, så att vi kunde undersöka fler fiskar. Om vi kunde utnyttja all den kunskap som fiskare har skulle vi lära oss mycket mer om tillståndet i våra vatten, säger han.
INGEGERD SÖRGARD
026-15 96 27
ingegerd.sorgard@gd.se

Mer läsning

Annons