Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Visionär har fyllt pensionär

/

Efter elva år gjorde Mats Öström i går sin sista dag som Gävle kommuns kultur- och fritidschef. Men idéerna är det inte slut på.

Till sin efterträdare lämnar han ett visionsdokument där det bland annat står att biblioteket borde rivas och byggas upp på nytt.

Annons

När Mats Öström fyllde 65 år i höstas bestämde kommunledningen att det var dags för honom att efterträdas. Kajsa Ravin från Karlstad tar hans plats som kultur- och fritidschef den 9 januari.

Men Mats Öström kommer att fortsätta med andra arbetsuppgifter inom förvaltningen fram till oktober 2013. Lönen på 61 800 kronor per månad får han behålla.

– Jag ska medverka till en levande stad med båttrafik i ån och aktiviteter i centrum, sprida information kring lokal historia och jobba med utgivning av lokal litteratur, säger han.

Han känner sig inte åsidosatt som inte fick fortsätta på sin chefspost.

– Nej, de tycker väl att de använder mig bättre så här. Och jag tycker det verkar jättespännande. Jag är ju lokalpatriot och ser oändliga möjligheter, säger han.

Kanske är det just som visionär som Mats Öström har gjort sig känd.

Har det inte handlat om mångmiljonsatsningar på äventyrsbad så har det handlat om utveckling kring Gavleån eller samlokalisering av idrott på Sätraåsen.

Nu toppar han det med ett visionsdokument till Kajsa Ravin och andra chefer och politiker inom Kultur & Fritid. Där tar han upp ”angelägna utvecklingsprojekt”, bland annat ett nytt stadsbibliotek och kulturhus inom 5–15 år. Han anser att hela biblioteket bör rivas och byggas upp på nytt på samma plats.

– Fastigheten är i dåligt skick. Eftersom kommunfullmäktige sa nej till en snabb om- och utbyggnad är det bättre att vi tänker till från grunden. Om vi river och bygger nytt kan det bli bättre, billigare och vackrare, säger han.

Han anser även att Rådhuset ska användas som hemvist för kommunledningen, att de nedre planen i slottet ska öppnas upp för allmänheten och att ”Konststaden Gävle” kan bli ett nationellt begrepp. Han tar även upp flera redan kända projekt.

– Syftet med dokumentet är att sammanfatta och blicka framåt. Ett slags lägesrapport kan man säga, säger Mats Öström.

Mer läsning

Annons