Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Wellington har fått en ny drömkandidat

/
  • Wellington Ikuobase tycker att Socialdemokraterna måste bli ett tydligare alternativ till alliansregeringen. Han är förväntansfull inför kongressen där ombuden bland annat ska diskutera partiets framtida politik.

I dag röstar Socialdemokraterna fram sin nya partiledare. Ett av 350 kongressombud på plats i Stockholm är Wellington Ikuobase, fackordförande på Leafs godisfabrik och föreslagen som ny LO-ordförande i Gävle. Han tycker att partiet måste driva fackets frågor hårdare.

Annons

Klockan 13 i dag inleder Socialdemokraterna sin tre dagar långa extrakongress med öppningstal av avgående partiordföranden Mona Sahlin. Senare på eftermiddagen väntas Håkan Juholt utses till hennes efterträdare. Makten ligger hos de 350 ombud som har röstats fram av partimedlemmar i alla S-distrikt i Sverige. Gävleborg har 13 ombud på plats, varav sex från Gästrikland.

I Gävle valde partitopparna att kliva åt sidan för att släppa fram nya förmågor. För Wellington Ikuobase är det den första partikongressen någonsin. Han är förväntansfull.

– Jag känner mig hedrad som får åka. Det är spännande att få vara med och välja vem som ska leda Socialdemokraterna, säger han.

Som 23-åring flydde Wellington Ikuobase från militärregimens Nigeria till Sverige.

– Situationen i Nigeria då var som i Libyen i dag, säger han.

I Sverige har Wellington Ikuobase studerat på SFI, komvux, högskolan och läst praktiska AMU-kurser. Ett tag delade han ut tidningar och reklam. Han har bott i i Stockholm, Enköping och Bollnäs innan kärleken drog honom till Gävle. 1997 fick han jobb som processoperatör på Leaf. Han gick genast med i facket, Livs, och blev skyddsombud.

Han säger att han sedan barnsben fått lära sig att ställa upp för sina medmänniskor.

– Det kollektiva ansvaret är så viktigt. Se bara på vad som hänt i Tunisien och Egypten. Det hade aldrig varit möjligt om bara en person kämpat, säger han.

Sedan fyra år tillbaka är Wellington Ikuobase fackordförande på heltid på Leaf. Det fackliga engagemanget ledde honom in i politiken.

– Det är där besluten tas, säger han.

Varför blev det just Socialdemokraterna?

– Som fackligt aktiv måste jag välja ett parti som driver mina frågor, som återuppbyggnad av a-kassan och sjukförsäkringen. Historiskt har partiet och facket alltid gått hand i hand. LO-medlemmarna har också, via kongressbeslut, valt att stödja Socialdemokraterna, säger han.

Inför valet 2010 drev Wellington Ikuobase egen personvalskampanj för att komma in i riksdagen. Han fick 694 kryss, men det räckte inte till en riksdagsplats.

Nu föreslås han bli ny ordförande för LO i Gävle. Förbundet håller sitt årsmöte nästa vecka. Han tycker att det facklig-politiska samarbetet måste stärkas.

– Socialdemokraterna måste driva fackets frågor hårdare. Vi måste visa tydligt var vi står när a-kassan och sjukförsäkringen försämras, säger han.

Är Håkan Juholt din drömkandidat?

– Han var inte det från början, men han har blivit det. Han verkar veta vad solidaritet betyder och brinna för det. Dessutom har hans familj bidragit mycket till det fackliga.

Men är han inte en kompromisslösning?

– Jag tror att Håkan Juholt är någon som alla kan sluta upp bakom. För övrigt handlar demokrati om att kompromissa.

Hur ska Socialdemokraterna få tillbaka sina väljarna?

– Vi måste försöka möta dagens samhälle och prata om småföretag, skola och allt som behövs för att gå framåt. Vi får inte fastna i någon annans politik. Dessutom måste vi prata mer om solidaritet, att alla ska med. De rika har råd att bidra lite extra.

Vad tänker du driva på kongressen?

– Jag har fått en hel del kommentarer från fackmedlemmarna. De vänder sig mot utförsäkringar, försämringar av LAS och a-kassa och vinster i offentlig sektor. Om jag går upp och pratar så kommer det definitivt att handla om det, säger Wellington Ikuobase.

Mer läsning

Annons