Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Westerberg hövding?

/
  • ARKIVFOTO Hövding? Länets folkpartister vill ha sin gamla partiledare Bengt Westerberg som ny landshövding i Gävleborg.

GÄVLEBengt Westerberg skulle bli en utmärkt landshövding i Gävleborg.Det tycker i alla fall länets folkpartister, som i går skickade ett brev med förslaget till regeringen.

Annons
- Han känner mycket människor, även inom företagsvärlden och idrotten. Han är känd som en samarbetspolitiker och skulle bli en offensiv landshövding med länet i fokus, säger Hans Backman, riksdagsman och ordförande för fp i Gävleborg.
Bengt Westerberg har själv aldrig funderat på saken, att han skulle kunna vara aktuell som landshövding.
- Men det var ju trevligt att de tycker att jag är ett bra namn, säger han.

Med vid SM
För folkpartiets tidigare partiledare så är länet och dess partikollegor förstås bekanta. Och som ordförande i friidrottsförbundet har han varit flitig gäst vid olika arrangemang i Gävle, som vid årets SM i friidrott och fjolårets GD GIF-gala.
Men länet är inte mer bekant än de övriga i landet för honom, påpekar han.
Sedan Lars Eric Ericsson lämnade sin post den första juli har landshövdingeresidenset i Gävle slott stått tomt och regeringen tycks ta god tid på sig att utse en efterträdare. Allt för god tid anser folkpartiet.
- Jag hade hoppats att det skulle vara klart vid det här laget. Nu måste det lösas snarast. Det blir lite vakuum och vi tappar tempo i det viktiga arbetet att stoppa utflyttningen, menar Hans Backman.
Om regeringen lyssnar på folkpartiet och utser Bengt Westerberg blir det den första liberalen på posten på 48 år, då redaktören Elon Andersson hade det fina uppdraget.
Hans Backman menar att den gamle partiledaren har förmåga att ge inspiration och samla alla goda krafter för att nå gemensamma mål. Han har förtroende över partigränserna och har jobbat framgångsrikt för jämställdhet, handikappade och mot främlingsfientlighet.
- Det var med applåder och jubel som vi antog det här förslaget. Alla i partiet tyckte det var jättebra, berättar Hans Backman.

MATTIAS JONSSON

Mer läsning

Annons