Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Yrkeseleverna blir färre

/
  • John Bauergymnasiet har märkt av en minskning på yrkesprogrammen. arkivbild
  • Däremot står de kommunala skolorna, såsom Borgarskolan, sig starka i årets sökomgång.  arkivbild

Allt färre elever i Gävle väljer att läsa yrkesförberedande program på gymnasiet. Nu utgör de endast 41 procent – en minskning jämfört med i fjol.

Annons

I dag börjar förstaårseleverna på Gävle praktiska gymnasium ett nytt läsår. Skolan, som enbart erbjuder yrkesförberedande program, lyckades bara locka till sig 32 nya elever.

Trenden bland landets ungdomar är nämligen att välja bort de yrkesförberedande programmen till förmån för de utbildningar som automatiskt kan leda vidare till högskolestudier.

– I fjol märkte vi av det rätt rejält. Många föräldrar och elever kände en osäkerhet, de trodde inte att det gick att få behörighet till högskolan om man läste ett yrkesförberedande program, säger Eva Hansson, biträdande rektor på John Bauergymnasiet i Gävle.

Enligt henne är kunskapen om tillvalsmöjligheterna större i dag, men statistiken talar ändå sitt tydliga språk. Förra läsåret pluggade 45 procent av eleverna i Gävle på ett yrkesförberedande program. I år är siffran nere i 41 procent.

De kommunala skolorna stod starka i årets sökomgång och lyckades locka till sig många elever, framförallt till de studieförberedande programmen men även till vissa yrkesprogram.

– Vi har till och med reserver till en del. Handels på Borgarskolan har tio förstahandsreserver, alltså personer som helst av allt ville gå där men inte kom in, säger Karin Carlsson på antagningsenheten.

Även till fyra yrkesförberedande program på Polhemsskolan finns det flera förstahandsreserver, däribland bygg- och anläggningsprogrammet samt VVS- och fastighetsprogrammet.

– Vi försöker få in så många som möjligt på sina förstahandsval, men det kan faktiskt vara så att det helt enkelt inte finns tillräckligt med lokaler på skolorna, säger Karin Carlsson.

Flera fack- och arbetsgivarförbund har uttryckt oro över den landsomfattande utvecklingen, men utbildningsminister Jan Björklund försvarade tidigare i veckan regeringens reform av gymnasieskolan.

– Det är inget problem. Det finns alls ingen anledning till oro för detta, sa han enligt TT.

Mer läsning

Annons