Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Yrkesgymnasiet startar trots få sökande

28 förstahandssökande till sju program hindrar inte Yrkesgymnasiet i Gävle att starta som planerat i höst.
– Det är färre än vi hoppats på, men vi kommer att starta, säger Christine Rosencrantz, informationschef.

Annons

Intresset för de yrkesinriktade gymnasieprogrammen sjunker i hela landet för både fristående och kommunala skolor. I Gävle är det framförallt frisörutbildningen och det industritekniska programmet som tappar i popularitet. De tre skolor som erbjuder frisörutbildningen har tillsammans fått elva förstahandssökande.

– Vi tappar på alla yrkesprogram utom el och energi samt bygg och anläggning, säger Birgitta Pettersson, förvaltningschef för Utbildning & Arbete.

Byggprogrammet på Polhemsskolan har 122 förstahandssökande. Förra året togs 80 elever in, i höst blir det 64.

– Branschen tycker att 80 är lite för många för att kunna ordna praktikplatser, säger Birgitta Pettersson.

Det stora antalet sökande behöver dock inte innebära att det krävs toppbetyg för att komma in. Bland ansökningarna finns det ett antal elever som inte är behöriga.

Yrkesgymnasiet, som drivs av Thorengruppen, fick tio förstahandssökande till sitt byggprogram. Totalt sökte 28 elever till skolan i första hand, lika många som i Uppsala. Men där kommer skolan inte att starta på grund av för litet elevunderlag.

Enligt Christine Rosencrantz har Thorengruppen tre kriterier som måste vara uppfyllda för att skolan ska starta. Rektorsrekryteringen ska vara klar, det ska finnas en fungerande lokal och det ska finnas tillräckligt med sökande.

– I Gävle uppfylls alla tre, säger Christine Rosencrantz.

Rektorsrekryteringen i Gävle är i slutfasen, men vem det blir är inte offentligt ännu.

Om företaget skulle ändra sig kommer berörda elever att få information i god tid före den omvalsperiod som startar den 18 april.

Mer läsning

Annons