Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gävlebandet Electric Religions släpper sitt debutalbum och åker till Kina igen

Onsdag 23 mars släpper hårdrockarna i till 50 procent Gävlebaserade bandet Electric Religions sin debutplatta "Duality Of The Universe". På långfredagen firas det med releasespelning på Dirty Harry hos Gefle Hårdrocksklubb. Därefter väntar den fjärde Kina-turnén.

Electric Religions har funnits sedan sent 1990-tal, men då var det ett helt annat band. Kvar ur originalsättningen är endast gitarrvirtuosen Steven Kautzky Andersson som bor i Gävle precis som trummisen Håkan Åstrand. Basisten Mikael Nordmark håller till i Frankfurt där han jobbar på bank och sångerskan Neili Bjerring bor i Halmstad. Svårt att få till rep alltså, men när de blir är de i regel i repan i Musikhuset Sjömanskyrkan i Gävle.

I 90-talsversionen fanns Bino Rindestig med, som jobbar på Gävle Konserthus. Han har bidragit med texter till första albumet "Duality Of The Universe" - där alla låtar behandlar österländsk filosofi och kultur på olika vis. Plattan släpps onsdag 23 mars på cd. Då blir det även första gången Electric Religions musik finns på digitala plattformar som Spotify. Därefter väntar releasespelning på Gefle Hårdrocksklubbs Dirty Harry i Gävle på långfredagen 25 mars. För övrigt var Jonas "Bonzo" Carlsson, en av arrangörerna till GHK med i tidiga eran av Electric Religions historia.

Precis som Andreas Segemark, tidigare i år general för Local Heroes-galan. Han var också med i den nya inkarnation av Electric Religions som uppstod 2012 men valde senare att hoppa av. Han bidrar dock med bas på sex av albumets spår. Skivan är inspelad i Jonas Strömbergs Studio Slowbeat i centrala Gävle.

Läs mer: Om Electric Religions spelning på Getaway Rock Festival 2015

Under de fyra år som gått av Electric Religions 2.0 har Kina-marknaden varit ett medvetet mål. Tre Kina-turnéer har det blivit under åren 2014 och 2015 under en sammanlagd tid av ett halvår. Största spelningen hittills var i Zhuhai - Gävles vänort inför 30 000 människor. Nu väntar ytterligare en turné om hörnet med åtminstone sex spelningar runtom Kina.

– Våra influenser uttrycks allra bäst i våra texter som kommer från tiden vi gick i skolan, där vi fascinerades av att läsa om den asiatiska filosofin, kulturen och historien. Nu försöker vi samla energi från allt det positiva som har hänt oss - utifrån våra resor, möten med människor och våra tydliga influenser - för att kunna ta oss vidare i vår utveckling. Från den tiden när jag var yngre och arbetade mer professionellt har jag alltid hämtat inspiration och kraft från möten mellan musik och människor från olika kulturer, som exempelvis den orientaliska, persiska och östeuropeiska folkmusiken berättar bandets grundare Steven Kautzky Andersson.

– Vi har kämpat på nu under fyra år som band och ser att vår passion och kärlek till vår musik har gett resultat på flera plan, men vi är ödmjuka och kämpar vidare mot nya mål, berättar Håkan Åstrand, som bor i Åbyggeby.

Läs mer: Recension av spelningen på Star Club 2015

Skivan släpps via Comedia, Gävleprofilen Claes Olsons bolag som även är management med mera.

– Electric Religions är inte det första bandet som har åkt till Kina, men sättet bandet har etablerat sig och utifrån deras egna influenser gör dem relativt unika, säger Claes Olson.

Bandet skrev också ett managementavtal i somras med kinesiska bolaget Beeger Music, vilket ska leda till ökad spridning i Kina är tanken. Som bekant är piratkopieringen utbredd i Kina, men det är samma cd som kommer säljas i Sverige och Kina.

I dagarna släpps även musikvideon till "True Shaolin" där Gävles troligen kändaste kampsportsprofil Robert Wiklund deltar.

Nils Palmeby 026-15 95 53 nils.palmeby@mittmedia.se