Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gävlebo hyllar stupade IS-krigare


Uppdaterad 23.45. Två män från Örebro som har anslutit sig till terrorgruppen Islamiska staten har dödats i norra Irak. En man som tidigare predikat i Gävle moské hyllar krigarna på Facebook.

I dagarna har det rapporterats om de två unga männen från Örebro som har stupat i Irak. Männen ska ha rest till Syrien för ett år sedan för att strida med Islamiska staten, IS.

"Vi ska ej beklaga eller klaga. Vi ska säga grattis till brodern och hans familj. Må Allah acceptera honom. Martyrskap är det som vår älskade profet önskade sig tre gånger" skriver Ali Abdallah Al Ganas i en kommentar till en anhörig på Facebook.

Enligt uppgifter till GD har Ali Al Ganas predikat både i Örebro och Gävle. Den för muslimer så viktiga Eidpredikan har han hållit i Gävlemoskén. Uppdragsgivare var Gävleimamen Abo Raad.

Ali Al Ganas stod som ansvarig för studiebesök på Gävle islamiska centers sajts kontaktsida, en uppgift som togs bort sent på tisdagskvällen. Då lades också den här texten upp på första sidan: "Gävles Islamiska Center kan inte ta ansvar för personliga åsikter från andra människor.

Vi förespråkar och tror på yttrandefriheten men tar på högsta allvar avstånd ifrån all typ av våld, kränkning eller annan typ av handling som på något sätt skadar våra medmänniskor.

Gävles Islamiska Center står för kärlek, respekt och frid för alla människor oavsett kön eller religiös tillhörighet. GIC uppmanar alla människor att stå upp för dessa riktlinjer för att skapa ett bättre samhälle för oss alla, med oss alla."

En representant för Örebromoskén säger till SVT Gävleborg att Ali Abdallah Al Ganas tidigare var medlem hos dem och då engagerad i ungdomsverksamheten, men att han inte hade några formella uppdrag.

Det är journalisten Per Gudmundson, ledarskribent på Svenska Dagbladet, som publicerar facebookinlägget på sin hemsida. Han har i sin blogg skrivit mycket om islamisk fundamentalism.

GD sökte på tisdagen Ali Abdallah Al Ganas vid upprepade tillfällen utan resultat. Jalel Bel Haj, ordförande i Gävlemoskén, säger till SVT Gävleborg att Al Ganas inte har något avlönat arbete hos dem och att de ska se över Al Ganas engagemang. Jalel Bel Haj tar avstånd från åsikterna i facebookinläggen och ska prata med Al Ganas om dem.

Säpo bedömer att omkring 130 personer från Sverige har anslutit sig till IS och andra extremistgrupper i Syrien och Irak sedan 2012. Men mörkertalet kan vara stort.

– Det här är ett allvarligt och stort problem och ett av de största hoten vi har att arbeta med. Det här är ett nationellt och internationellt problem, säger Fredrik Milder, pressekreterare på Säpo, till SVT.