Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gävlebo pekas ut i smuggelrättegång

FALUN
I går inleddes rättegången i den stora smuggelhärvan i Gästrikland och Dalarna.
En 28-årig sandviksbo och en 49-årig man från Krylbo stod tillsammans inför rätta vid Falu tingsrätt.

Annons
Men den 30-årige gävlebo, som alltmer framstår som den som har varit spindeln i nätet, fanns inte på plats i går.
- Det är en brist att vi inte har kunnat få tag på honom, sa kammaråklagare Margaretha Lidman-Ling.
De två åtalade, sandviksbon och krylbobon, ska tillsammans ha hanterat 25 000 liter smuggelsprit. Spriten värderas till 8,9 miljoner kronor, pengar som de nu krävs på.

Spritfynd i Årsunda
Det var på den fastighet som 28-åringen hyr i Årsunda som polisen i början av mars hittade 1 000 liter smuggelsprit.
Dessförinnan hade Avestapolisen slagit till mot ett förråd på ett industriområde i Avesta som hyrs av 49-åringen. Där beslagtogs 12 000 liter 96-procentig smuggelsprit. Det var efter ett anonymt tips om att det luktade sprit från förrådet i Avesta som polisen slog till. Och kanske hade den 49-årige frukthandlaren från Krylbo inte suttit i tingssalen i går tillsammans med den 28-årige kumpanen från Årsunda, om det inte hade varit för den läcka som orsakade spritlukten i området.
Båda männen är nu åtalade för grova smuggelbrott. Om de fälls väntar fleråriga fängelsestraff. 28-åringen, liksom krylbobon, erkänner viss befattning med spriten, men förnekar grovt brott.
28-åringen hävdar att han för att tjäna en slant gått med på att förvara 100 liter sprit. När verksamheten sen tog större proportioner än vad han räknat med ville han dra sig ur, men tvingades då att fortsätta under dödshot.

"Tvingades medverka"
- I Avestadelen har han allenast medverkat genom tvång. Hotbilden har dessutom förstärkts. Andra människor i hans närhet har också utsatts för hot. Men min klient förnekar att han skulle ha förvärvat, överlåtit eller sålt någon sprit, sa hans försvarare advokat K-G Myhrberg.
49-åringen från Krylbo hävdade att han från början bara velat köpa lite sprit för eget bruk. Han kom då i kontakt med gävlebon och sandviksbon. Om han också kunde låna ut sitt förråd kunde han få köpa den till inköpspris, berättade han. Men det stannade inte där. I höstas rullade en utlandsregistrerad lastbil in i hans förråd i Avesta.
- Jag trodde inte det skulle bli så mycket. Det bestämde ju inte jag. Det var ju den här lastbilen som bara kom, sa han.
Huvudmannen i härvan tycks dock vara den 30-årige gävlebon som fortfarande befinner sig på fri fot utomlands.
- Ja, jag ser det nog så. Och det är också han som håller sig undan nu. Men jag hyser gott hopp om att han kan dyka upp, sa Margaretha Lidman-Ling.
I dag kommer den 28-årige sandviksbon att höras liksom ett antal vittnen.

SOFIA ÖHLANDER