Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gävlebockens talesperson: "Det är svårt att ta in vad som hänt"

 
Gävlebocken 50 år
Visa alla artiklar

Bara några timmar efter Gävlebockens 50-årskalas på söndagen fick bockkommitténs talesperson, Maria Wallberg, ett samtal från räddningstjänsten om att den stod i lågor.

– Fy vad tråkigt, det är svårt att ta in vad som hänt. Det var ju inte länge sedan jag var på plats och var lyrisk på 50-årskalaset, säger Maria Wallberg, som har uppgifter om hur attentatet kan ha gått till.

– Tydligen har en person stått utanför en närliggande restaurang och sedan kastat in en brandbomb och försvunnit. Signalement är taget och nu är det en polisiär sak.

Läs också: Se när bocken brinner – timmar efter invigningen

Bocken var inte impregnerad i år, eftersom det tidigare visat sig inte hjälpa. Däremot var halmdjuret bevakat av väktare, som även var på plats vid själva attentatet.

– Vi hade även det nya intelligenta bevakningssystemet på plats med kamera som känner av rörelse innanför gärdsgården och automatlarmar. Nu hjälpte det ju inte eftersom någon uppenbarligen kastade en brandbomb, säger Maria Wallberg.

Läs också: Vittnets bild: Här kastas bränsle på Gävlebocken

50-årsbocken beskriver hon som extra stilig och den kostade 150 000 kronor att framställa. Prislappen inklusive bevakning uppgår till det dubbla. Inräknat fest, uppbyggnad, drift och marknadsföring hamnar Gävle kommuns nota på 2,3 miljoner kronor.

Läs också: Hon larmade SOS: "Skulle passa på att titta på bocken innan den brinner – och så brinner den"

– Det är tusen timmar nedlagda på att få den färdig, Gävlebocken är ett riktigt hantverk och en julsymbol för Gävle, Sverige och världen.

Läs också: Kuriosa om bocken: Gigantiskt halmdjur på Gävles gator

Även om bocken nu brann ned på något som kan vara rekordkort tid efter uppförandet finns inga planer på att uppföra en ny Gävlebock.

– Däremot vill jag uppmana folk att hedra bocken genom att komma med småbockar och annat till platsen, säger Maria Wallberg.

■ ■ TIPSA! Vet du mer? Kontakta gd.se via e-post: gefle.dagblad@gd.se eller använd Tipsa-tjänsten.