Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gävlebon förbrukar 165 liter vatten per dygn

Sommaren och värmen har anlänt, vilket borde betyda att det nu går åt mer vatten än någonsin?

Icke.

- Det är möjligt att vi gör av med mer vatten per person, men den sammanlagda mängden förändras inte eftersom så många åker från stan, säger Richard Faber på Gästrike Vatten.

Nu under sommaren förbrukas ungefär 300 liter vatten per sekund i Gävle. Det motsvarar 24.000 kubikmeter per dygn. Bara några få procent går direkt till dricksvatten. Det mesta går åt till allmän hygien.

Man skulle kunna tro att det går åt mer vatten på sommaren, när det blir dags att fylla barnpooler och sköta trädgårdar. Men faktum är att åtgången är ganska jämnt fördelad över året.

– Det går kanske att märka vissa dagar, men oftast märks bara en förflyttning. På vårt minsta verk i Axmar nästan fördubblas åtgången för att folk kommer dit till sina stugor, men här i Gävle är åtgången ungefär densamma, säger Richard Faber.

Samtidigt som vi säkert gör av med mer vatten per person åker nämligen många i väg på semester, och många industrier drar också ner sin produktion.

Under senare år har Richard sett att folk generellt börjat använda lite mindre dricksvatten. Han har börjat ana en svagt nedåtgående trend, i och med att det blivit vanligare med tvätt- och diskmaskiner som kräver mindre vatten.

Även Gästrike Vatten värnar om miljön genom att försöka använda så lite kemikalier som möjligt, källsortera, och handla nya pumpar och annat enligt bästa energieffektiva sätt.

Gävles vatten är bra. Allt kommer från Valboåsen. Att ta dricksvattnet från grundvatten är en god förutsättning. Det innehåller nämligen knappt några bakterier.

Ytvatten däremot kräver mer behandling och blir aldrig lika kallt. Här renas vattnet med klor, och så höjer man vattnets pH-värde för att minska slitage och undvika läckor på ledningarna.

På andra ställen används UV-strålning som på bara någon sekund förstör bakteriernas DNA. Man tar vattenprov två–tre gånger i veckan. Betydligt oftare än vad som krävs av Livsmedelsverket. Sammanlagt tas omkring 600 dricksvattenprov per år.

I Gävle kommun finns nio vattentorn och fem vattenverk: Sätra, Valbo, Hedesunda, Totra och Axmar.

På Gästrike Vatten jobbar ungefär 70 personer, och deras verksamhet kommer i sommar att flyta på som vanligt. Fastän folk går på semester kommer man att fortsätta att ha beredskap dygnet runt, fyra personer som är redo att rycka in om något skulle gå fel.

Numera händer det ytterst sällan att någon blir utan vatten. Och så fort det blir dåligt tryck verkar folk kasta sig på telefonen:

– Det märks direkt när det inte finns vatten. Alla är så vana att det ska komma från kranen jämt. Samma sak gäller avlopp. Man spolar, men tänker inte på att det är en hel process som sedan för vattnet tillbaka till naturen, säger Richard Faber.

Det värsta som skulle kunna hända är – förutom tekniska fel som överdoserande pumpar och havererande datasystem – ett riktigt stort elavbrott som stannar alla pumpar i maskineriet. Då finns dock reservaggregat som slår igång på bara någon minut.

– Människor ska aldrig vara utan vatten.