Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gävlebon odlade cannabis mot smärtan – nu döms han

Gävlebon, som är i 60-årsåldern, led av svåra smärtor på grund av sin sjukdom.
Då såg han ett tv-program från USA om marijuana som smärtlindrare – och bestämde sig för att börja odla.
Nu döms han för narkotikabrott.

Det hela uppdagades när Gävlebon blev så pass sjuk att ambulans tillkallades. Cannabisodlingen upptäcktes och polisen kom på besök.

Själva odlingen fanns i badrummet i bostaden. Dessutom påträffades en påse marijuana i vardagsrummet. Totalt rörde det sig om 142 gram cannabis som mannen hade framställt.

I förhör har Gävlebon erkänt brotten. Han har berättat att han har fått smärtlindrande medicin genom vården men att ingenting har hjälpt mot den svåra smärtan.

När han såg amerikanska tv-program om medicinsk marijuana bestämde han sig för att testa odla. Han hade aldrig tidigare brukat eller framställt narkotika.

Enligt domen lever Gävlebon under ordnade sociala förhållanden och förekommer inte i belastningsregistret. Däremot lider han sedan en lång tid tillbaka av fysisk och psykisk ohälsa.

Tingsrätten bedömer att straffvärdet för brotten bör vara en månads fängelse. Men på grund av de speciella omständigheterna bestäms straffet till villkorlig dom och dagsböter på 4 500 kronor.

I januari i år skrev Svenska Dagbladet om att en svensk läkare för första gången ansökt om tillstånd för obearbetad marijuana som läkemedel.

Läkemedelsverket sade dock nej och hänvisade till att dokumentationen av effekt och säkerhet är bristfällig.