Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gävlebon som har skrivit boken om disktrasans historia

Annons

Det är någonting med disktrasor just nu. Häromkvällen fick hela publiken en varsin disktrasa att ta med sig hem från Gävle teater – och nu kommer en bok om disktrasans svenska uppfinnare.

Anna-Karin Murén från Gävle har tillsammans med Åsa Kax Ideberg fotograferat och skrivit boken ”Käraste disktrasa” om Curt Lindquist, som tog patent på disktrasan 1949.

Duon började prata om disktrasor och upptäckte att dess historia var oskriven. Många svenska uppfinningar kan vi stoltsera med, men just disktrasan vet få om att den kommer från Sverige, konstaterar författarna.

– Vi började prata om disktrasor vid ett tillfälle och kunde inte sluta. När vi samlade våra olika kunskaper och erfarenheter insåg vi att det fanns massor att berätta om den här lilla fyrkanten. Framför allt blev vi fascinerade av att det här är en svensk uppfinning och att många inte känner till det, säger Anna-Karin Murén i en presentationstext av boken.

Curt Lindquist hade tröttnat på bomullstrasor som inte torkade ordentligt och kom på snilleblixten att använda tvättsvampens egenskaper i en duk.

Med åren har disktrasan blivit ett trendobjekt – och rentav konstverk.

Hur har er egen relation till disktrasan förändrats efter arbetet med boken?

– Tidigare tyckte jag att det bara var en äcklig och trist sak. Men nu ser jag disktrasan som en värdig sak, en uppfinning med en fascinerande historia. Det är trots allt en väldigt häftig produkt, en svensk uppfinning som finns över hela världen och som har förenklat hushållsarbetet.

– Man brukar rabbla upp världsberömda svenska uppfinningar som dynamit eller skiftnyckeln, men disktrasan ska absolut också nämnas i det sammanhanget, säger Åsa Kax Ideberg till Dalarnas Tidningar.

*

LÄS MER: Längre intervju om boken finns här.