Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gävlebor har miljonskulder

Tillsammans är Gävleborgs tio mest skuldsatta personer skyldiga staten nästan 800 miljoner kronor.

Gefle Dagblad har begärt ut uppgifter om de personer i Gävle med omnejd som har störst skulder till staten. Uppgifterna kommer från Kronofogden och omfattar både allmänna mål, alltså skulder till stat och kommun, och enskilda mål. Det vill säga till exempel banklån och hyresskulder.

En man från Njutånger i Hälsingland är Gävleborgs mest skuldsatta med sin skuld på över en halv miljard kronor.

GD har talat med den Gävlebo som i flera år var Gästriklands mest skuldsatte man, men vars skulder på över 45 miljoner kronor preskriberades i november i fjol.

– Det har varit jobbigt. Riktigt jobbigt. Allt man hade i vänner och umgänge försvann. Ingenting funkar under tiden, säger han.

Mannens skulder uppstod efter flera konkurser och en aktieaffär 2001 som enligt Skatteverket inbringade över 80 miljoner kronor. Efter ett par år försattes han i personlig konkurs.

Nu är alltså mannen skuldfri.

– Det är skönt. Jag fick ett papper i slutet av november där det stod att skulden inte existerar längre. Det har jag sparat, säger han.

Samma tur har inte Sandvikens mest skuldsatte man. Hans skuld till staten är på nästan elva miljoner kronor i enskilda mål.

– Det tråkiga är att det är till ett bolag som jag aldrig haft med att göra. De har köpt fordran och tar diskontot plus åtta procent år ut och år in. Du kan inte trycka vad jag tycker om det bolaget. Det här är en gammal skuld som byggts på sedan 1992, säger mannen.

Sveriges två mest skuldsatta personer bor båda i Norrköping. De har var och en skulder på över 1,3 miljarder kronor.

Båda i enskilda mål som aldrig kommer att preskriberas.

Det gör alltså däremot skatteskulderna efter några år.

– De flesta efter tre år, några efter fem och ytterligare några – till exempel fordonsskatt – efter tio år. Då är den inte indrivningsbar längre utan försvinner, säger Anneli Cederroth på Kronofogdemyndigheten i Gävle.