Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävlebor på nazistfest

/
  • Foto: Ola Svärdhagen/Ljusnan/Scanpix Söderhamn. Polisen i Gävle gjorde natten till söndagen husrannsakan i en lokal i Söderhamn där omkring 30 nazistsympatisörer höll en fest.

Söderhamn (TT/GD)
Polisen i Gävle spärrade natten till söndagen av en lokal i Söderhamn där omkring 30 nazistsympatisörer höll en fest. Skälet till ingreppet var uppgifter om vapen i huset.

Annons
- Det var ett antal Gävlebor på festen och några personer från Hofors och Skutskär. Exakt hur många vet vi inte. Det verkar vara den inre kretsen som åker runt på den här typen av fester. Många av namnen är kända sedan tidigare, säger Krister Östervall, vakthavande befäl vid Gävlepolisen.
Tillsammans med tio poliser från den nationella insatsstyrkan gick polisen in i lokalen vid flottiljområdet i södra Söderhamn omkring klockan halv två på morgonen och upplöste festen som pågått sedan eftermiddagen.
Området spärrades av och sattes under bevakning.
Innan polisen tog sig in i huset hade beslut om husrannsakan fattats av länets beredskapsåklagare.
Omkring 25 personer mellan 18 och 30 år fanns kvar på festen när den avbröts av polisen. Polisen förhörde festdeltagarna. En person greps misstänkt för våldsamt motstånd och fyra personer omhändertogs med stöd av polislagen.
Under söndagens husrannsakan hittade polisen inga vapen i fastigheten.
Polisen fick tips om festen redan vid 16-tiden på lördagseftermiddagen. Lokalen hade hyrts av en privatperson med motiveringen att man skulle hålla ett födelsedagskalas. Omkring ett hundratal nazister från hela Sverige besökte lokalen under eftermiddagen och kvällen.
Först på kvällen kom uppgifterna om att det skulle finnas vapen i huset. Att polisen väntade så länge med att gå in berodde bland annat på att man inväntade poliserna i den nationella insatsstyrkan som är placerad i Stockholm.
Razzian genomfördes utan några större oroligheter.

Mer läsning

Annons