Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gävlebor - visa att ni bryr er om er stad

Ja, det är för bedrövligt att se detta glassplitter, skräp, fimpar etcetera på våra gemensamma gator och torg. Speciellt som det i ditt fall känns som du emellanåt blir tvungen att bära din hund för att i möjligaste mån undvika skärsår.

Jack russel-ägare frågade om fler soptunnor och askkoppar kan vara det som krävs för att få stopp på denna nedskräpning. Tyvärr så finns det inget entydigt svar på din fråga då problemet med nedskräpning är mer komplext än så. Vi tror att vad som krävs är attitydförändringar för att på sikt få stopp på denna meningslösa nedskräpning.

Det är inte OK att vandalisera, slänga skräp direkt på marken och att dänga flaskor i asfalten så att dessa går i tusen bitar. De som skräpar ner måste komma till insikt om att nedskräpning, klotter, skadegörelse etcetera i förlängningen missgynnar dem själva.

Det kostar i dag enbart förvaltningen tekniska kontoret omkring åtta miljoner kronor om året att hålla rent. Pengar som i stället skulle kunna gå till betydligt angelägnare saker för medborgarna som att bibehålla och rusta upp fler lekparker, anlägga skateparker, utöka gräsklippning och så vidare. År 2005 drogs Tekniska kontorets driftbudget ner kraftigt vilket resulterade i att många Gävlebor uppfattade Gävle som en skräpstad.

Som ett led i att lösa skötseln/städningen av stadens grönytor, öka trivseln och engagemanget hos medborgarna inleddes projektet Brukarsamverkan som inkluderar Rena Gävles skräpplockarvecka i samarbete med Håll Sverige Rent. Att förändra attityder tar tid men vår vision är en Trygg och Snygg stad som ska gynna samtliga medborgare.

Jag avslutar med en vädjan till alla Gävlebor att visa att du bryr dig genom att till exempel börja med att plocka bort skräp runt din egen bostad.

Finns mer tid och lust, utvidga då ditt område och gläd dig med – vad fint det blir efter där du gått. Har du inte möjligt att avsätta tid för skräpplockning går det även bra att plocka upp det skräp du ser efter vägen till exempel till och från din arbetsplats, butik eller dagis/skola eller bestämma att från och med i dag kommer jag aldrig mer att slänga skräp direkt på marken, alltid att plocka upp bajset efter min hund och aldrig någonsin slänga glasflaskor. Vips har du gjort skillnad!

Det är inte endast andelen skräp eller den tid du avsätter som räknas – utan det är att du bryr dig om miljön som vi vistas i tillsammans, nu och för alltid!

Tänk vad bra! En insats som kostar så lite, betyder så mycket och gör så stor skillnad!

Annette Lundgren

Projektledare Rena Gävle

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare