Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävleborg bäst på ung nykterhet

Gävleborg är bäst i landet på att ge unga ett bra och nyktert uteliv. Det visar en undersökning gjord av UNF, Ungdomens nykterhetsförbund.

Annons

– Vi har ställt ett antal enkätfrågor. Frågorna sammanställdes i en digital undersökning som sändes ut till fritidsförvaltningarna, säger Linda Engström, ordförande i Ungdomens Nykterhetsförbund.

Frågorna handlade bland annat om ungas inflytande i kommunen och drogförebyggande åtgärder under högtider när unga dricker mycket alkohol.

Andra frågor gällde fritidsgårdar som är öppna på kvällarna, andra viktiga nyktra mötesplatser för unga och hur många som uppskattas besöka platserna.

Därefter har UNF värderat svaren och gett varje kommun ett genomsnittligt betyg i form av en poäng mellan 0 och 5. Resultatet sammanfattades med punkterna inflytande, högtider, nyktra mötesplatser, marknadsföring av nyktra mötesplatser och självvärdering.

Betyget redovisades i en rapport som gav Gävleborgs län 3,4 poäng och därmed bäst betyg av samtliga län i Sverige. Sämst betyg fick Norrbottens län med 2,7.

Kommuner med högst snitt var bland andra Söderhamn med 4,7. Gävle kommun landade på 4,0. Kommunerna med lägst snitt var Torsås kommun och Lilla Edet med 0,9 poäng.

Annons