Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gävleborg behöver mer hjälp

Utbildning ska hjälpa till att ta länet ur den djupa lågkonjunkturen.
Men de runt 1 000 platserna räcker inte.

Landshövding Barbro Holmberg och regionstyrelsens ordförande Per-Olof Svensson har fått i uppdrag av regeringen att samla länets krafter för att minska effekterna av de varsel och uppsägningar som följer i lågkonjunkturens kölvatten. Tre månader in i uppdraget redovisar de nu till regeringen vad man hunnit med.

Några nya pengar är det inte fråga om på läns- och regionnivå, utan de har fördelat de som redan finns, totalt uppåt 60 miljoner kronor. Man har fått pengar från EU och hoppas på mer.

Tyngdpunkten ligger på utbildning. Yrkesvux, yrkeshögskolor, basår och collegeår på högskolan, folkhögskoleplatser, praktik och lärlingsplatser redovisas för regeringen. Man har även satsat på att hjälpa företagen och på infrastruktur.

Barbro Holmberg och Per-Olof Svensson skriver att länet inte klarar att möta lågkonjunkturen helt på egen hand.

De redovisade insatserna på kompetenshöjning räcker inte utan mer måste till. De behöver även hjälp med försörjningsstöd, socialbidrag, för dem som deltar i utbildningar.

Arbetet fortsätter nu, bland annat med att påtala behovet av extra pengar i nästa budget och en vindkraftssatsning.