Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gävleborg i topp

Gävleborg har ökat sysselsättningen mest i hela landet det senaste året. Det visar siffror i Svenskt Näringslivs senaste konjunkturrapport. Många nystartade företag under första kvartalet i år bidrog starkt till det resultatet.

Gävleborg sticker ut ordentligt i statistiken. Sjutton län hade en negativ utveckling av sysselsättningen och förväntningen var att ett tungt industrilän som Gävleborg skulle finnas med i den gruppen.

Men i Gävleborg ökade sysselsättningen med 2,8 procent från 1 kvartalet 2009 till samma kvartal i år. Över 25 procent fler nystartade företag under första kvartalet i år är enligt Svenskt Näringsliv den viktigaste förklaringen.

Att så många valt att starta egna företag kan bero på de många tunga varsel som lagts i länet under 2009. Ökningen av antalet sysselsatta kommer också att hålla i sig, enligt rapporten. 2011 kommer drygt 1 000 fler att vara sysselsatta i länet, ungefär samma bedömning som Arbetsförmedlingen har redovisat.