Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gävleborg minskar mest

GÄVLEBefolkningsminskningen i Gävleborgs län är störst i landet.För första gången på flera år har dessutom gävleborna blivit färre.

Minskningen är blygsam, 17 personer under det första kvartalet, men kan tyda på ett trendbrott.
Kommunalrådet Lena Andreasson tror att varslen på Ericsson kan vara en förklaring.
Statistiska centralbyrån, SCB, har kommit med befolkningsstatistik för det första kvartalet i år. Tack vara invandringen ökar invånarantalet i Sverige. Under första kvartalet har det skett en ökning av befolkningen med 5 208 personer. Födelseunderskottet är på 1 399 men invandringen kompenserar detta.
Den största folkökningen har - inte oväntat - storstadsregionerna Stockholm, Skåne och Västra Götalands län.

Fler lämnar Hälsingland
I nio län noteras en negativ utveckling och sämst till av landets alla län ligger alltså Gävleborg där befolkningen minskade med 433 personer under det första kvartalet i år.
Det är främst i Hälsingland som kurvan pekar nedåt, minus 311 personer.
Grannlänet Dalarna hamnar på tredjeplats på minuslistan med en minskning på 279 personer.
Samtliga gästrikekommuner får, liksom Älvkarleby, ett befolkningsminus det första kvartalet. För Sandviken, Hofors och Ockelbo är situationen densamma som de senaste åren men i Gävle har man under de senaste åren blivit van med ständigt positiva befolkningssiffror.

Trendbrott i Gävle
Sedan 1998 har gävleborna stadigt blivit allt fler. Men under det första kvartalet i år har det alltså skett ett trendbrott. Ett minus på 17 personer ger en befolkning på 91 216 personer.
Lena Andreasson, kommunalråd i Gävle, är förvånad över nedgången.
- Det kan kanske kopplas till varslen på Ericsson, men det är en ren spekulation,
säger hon.
- Jag hoppas naturligtvis att det är något tillfälligt. Det vore synd om det skulle hålla i sig så jag håller tummarna. Vi vill inte ha några minussiffror vid årets slut.
Men hon tycker inte att man ska ta siffrorna allt för allvarligt, det rör sig trots allt bara om det första kvartalet.
- Vi får inte dra för stora växlar på det här men det är i alla fall en liten signal.

KARIN BERGKVIST