Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ambulanspersonal varnar för ambulansbrist: "Ska inte behöva invänta tragiska händelser"

Ambulanspersonal i Region Gävleborg varnar för ambulansbrist i Söderhamn och Bollnäs. I två avvikelserapporter har personalen uttryckt oro för fördröjd vård och behandling av patienter och en trend av minskande antal ambulanser.

Annons

I en avvikelserapport beskriver personalen hur en patient i Bollnäs fick vänta ett dygn på transport till Gävle sjukhus då det inte fanns några ambulanser lediga.

Ambulanspersonal i Söderhamn beskriver också att de vid upprepade tillfällen haft prio 1-larm då närmaste ambulans befunnit sig i Bollnäs eller vice versa. De beskriver att trenden kring ambulansbristen går oroväckande snabbt och att det blir mer och mer vanligt.

Personalen uttrycker oro för den långa framkörningstiden för patienter som behöver komma till de större sjukhusen i regionen och skriver: "Vi ska inte behöva invänta tragiska händelser innan detta förstås fullt ut och prioriteras mer."

I ett svar till avvikelserapporten skriver kvalitetsutvecklare på Region Gävleborg att det ger en felaktig bild att se statistik för enskilda dagar utan måste ses över en längre period för att ge en helhetsöverblick. De svarar också att det under vissa dagar är överkapacitet i området och att verksamheten har bra responstider jämfört med genomsnittet i hela landet.

Mer läsning

Annons