Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anna Gullberg: Gefle Dagblad ökar upplagan – tack vare digital kvalitetsjournalistik

Annons

Kvalitetsjournalistik både lönar sig och får kosta. Det firar vi på Gefle Dagblad rejält idag, då vår upplaga ökar för första gången på många år. Trenden är bruten. Plus är hemligheten bakom framgången.

Vi var förväntansfulla men samtidigt lite nervösa för precis ett år sedan då vi lanserade vår plustjänst, digitalt betalt för Gefle Dagblads nyheter. Vi hade visserligen en gedigen dataanalys bakom vårt beslut, där vi visste precis vad läsarna var beredda att betala för, och vi vet hur digitaliseringen ändrat läsvanor, men samtidigt visste vi inte hur nätläsarna skulle svara på detta. Skulle de bli arga?

Anna Gullberg, chefredaktör och ansvarig utgivare Gefle Dagblad

Det har varit historiskt svårt att ta digitalt betalt för journalistik. Efter många år av gratisläsning och en nätkultur där det mesta är fritt, oavsett hur mycket tid och kostnad som ligger bakom att ta fram kvalificerat innehåll, så räknade vi med en del negativa reaktioner.

Men våra farhågor kom på skam. Ni läsare har följt med tidningen på ett överväldigande sätt, vilket nu visas av att GD:s vikande upplagekurva förbytts i en ökning. Framtiden ser ljus ut.

Prenumeranterna, både alla ni som troget haft papperstidningen och alla ni som tecknat nya plusabonnemang, har varit våra största fans och marknadsförare av betald kvalitetsjournalistik oavsett kanal. I kommentarstrådar på sociala medier, i insändare och i samtal på stan har ni förklarat för dem som tycker att det borde vara gratis att ni alltid betalat för papperstidningen och det Gefle Dagblad gör, den enda skillnaden nu är att nyheterna levereras digitalt också, på det sätt som allt fler vill ha. Men värdet är ju detsamma.

5000 har tecknat plusabonnemang på Gefle Dagblad, och många har valt att stanna kvar efter prövoperioden. Det gör att vi har möjlighet att fortsätta leverera god lokaljournalistik med högsta trovärdighet i tider då desinformation flödar i sociala kanaler och oseriösa medier försöker vinna mark.

Bakom framgången ligger berörande, angelägen lokaljournalistik med en stark kombination av nyheter, sport och opinionsbildning.

Våra reportrar gör något unikt. De finns på plats ute i lokalsamhället och ser och hör med egna ögon sånt som påverkar er vardag. De kan Gävle och Gästrikland. Hör ni av er till oss kan du räkna med att få svar.

Det är människoöden vi skildrar, svåra beslut vi förklarar, och missförhållanden vi avslöjar som får er att vilja betala för att läsa oss. Lägg till det vår förstklassiga rapportering om både ishockey och bandy, där vi ligger på riksnivå.

Förutom den lokaljournalistik som GD gör kan du också inom ditt plusabonnemang (som ingår för alla papperstidningsläsare) ta del av lokaljournalistik från en stor del av Sverige. Idag från Mittmedias samtliga 28 titlar från Örnsköldsvik ner till Södertälje, och inom kort från 100 kommuner runtom i landet.

När GD går in i 2018 gör vi det starka - som en av få tidningar som ökar sin upplaga, tack vare er som läser. Tack för det!

Anna Gullberg, chefredaktör och ansvarig utgivare

P.S. Minns du? Några av våra starka historier under 2017: Kärleken fick Tuula att lämna Finland – nu är hon en välkänd Gävlebo: "Jag hatar narkotika"

Tonåring försökte våldta fyraåriga Felicia i skogen – nu berättar hon själv  sin historia

Pappan om mördade fostersonen Ali, 16: "Han var så älskad"

TESTA: Så tecknar du också plusabonnemang/loggar in på Gefle Dagblad.

Mer läsning

Annons