Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Facket om lärarkrisen: "Vi varnade kommunen"

Artikel 5 av 6
GD granskar lärarbristen
Visa alla artiklar

För drygt tio år sedan duggade varsel av lärare tätt i Gävle kommun. Facket varnade redan då för en kommande lärarbrist – men fick inget gehör.
– Nu är vi där, konstaterar ordförande Karin Ahlgren.

Annons

GD granskar lärarbristen. Del 5: Då och nu.

28 januari 2009: Barn- och ungdomsnämnden sammanträder och ett tiotal Gävlelärare har bänkat sig längst bak i mötesrummet för att höra politikernas resonemang. Ännu ett varsel av lärare är lagt av kommunen och pedagogerna hoppas att nämnden ska frysa beslutet. Men så blir det inte. Varslet ligger fast och i slutänden blir runt 40 pedagoger uppsagda.

Varslet var det fjärde på lika många år och för många anställda inom Gävles skolor var det en tid präglad av oro över framtiden. Mellan 2007 och 2009 blev totalt 90 pedagoger uppsagda. Karin Ahlgren, ordförande för Lärarnas Riksförbund i Gävle minns tillbaka på den tiden med obehag.

– Har man stått inför ett 40-tal lärare som just blivit varslade... Det glömmer man inte i första taget, säger Karin Ahlgren.

I dag, september 2016, är lärarkrisen ett faktum. Skolorna skriker efter personal men har svårt att rekrytera behöriga lärare.

– Då – när Gävle kommun varslade och till och med sade upp ett ganska stort antal lärare – sa vi att det skulle bli brist på personal om några år. Då ville inte arbetsgivarsidan lyssna på oss när vi tyckte att man kunde låta folk behålla jobben och "övervintra" i organisationen med lite överanställning. Nu är vi här och kanske är situationen till och med värre än vad vi trodde för en sex-sju år sedan, säger Karin Ahlgren.

Inför den senaste terminsstarten kunde fackförbundet se att det var stor rörelse bland medlemmarna. Många har passat på att byta arbetsgivare när jobbannonserna stått som spön i backen. Den lojalitet som många lärare tidigare känt, både mot sin arbetsgivare och mot elever, är inte längre lika självklar.

– Lärare har varit oerhört lojala. Jag vet medlemmar som valt att skaffa barn först när "deras" elever gått ut sexan. Men den tiden är förbi. Eftersom det nu är sådan brist på lärare börjar många fundera: "Vill jag göra någonting annat?" Är man både missnöjd med lönen och arbetsmiljön finns incitamentet för att börja söka, säger Karin Ahlgren.

Den stora rörligheten får konsekvenser både i personalgrupperna – som tar tid att sätta sig –och för eleverna. Vissa kanske får en ny lärare mitt i terminen, andra står plötsligt utan en klassföreståndare med rätt behörighet.

– Det är såklart inte bra, men jag kan förstå de som väljer att byta jobb. Vi har medlemmar som jobbar i fem, tolv, 20 år och introducerar den ena nya läraren efter den andra som kommer in med lika eller till och med högre lön, säger Karin Ahlgren.

Karin Ahlgren, Lärarnas Riksförbund, har förståelse för att hennes medlemmar tar chansen att byta jobb nu när det är lärarbrist.

Samtidigt är hon noga med att påpeka att Gävle, till skillnad från vissa andra kommuner i länet, faktiskt lagt krut på att höja lärarlönerna de senaste åren. Snittet för en grundskollärare ligger idag på 30 617 kronor i månaden för SACO-anslutna i Gävle (se faktaruta).

Regeringen har valt att skjuta till pengar till ett lärarlönelyft för att kommuner och friskolor ska kunna ge en löneökning till särskilt kvalificerade lärare, förskollärare och fritidspedagoger. Totalt har staten avsatt cirka tre miljarder kronor årligen.

Lärarnas Riksförbund har ingen förhandlingsrätt när det gäller vilka lärare som ska lyftas, det är huvudmännen som ansöker för varje enskild person som de anser ska få del av pengarna. Ökningen ska ligga på i snitt 3 000 kronor, enligt direktiven från Skolverket.

– Om huvudmännen i Gävle använder snittet räcker det till att höja lönen för 500 lärare. Vi i LR tycker ju egentligen att hela kåren behöver ett lönelyft. Väldigt många duktiga lärare kommer inte att få del av de här pengarna så därför vill vi hellre att man ger löneökning på 2 500 kronor. Då kan ytterligare 100 lärare här få upp sin lön, säger Karin Ahlgren.

Fakta/Högst medellön i Hofors

Siffrorna anger meddellönen för kommunanställda grundskollärare som är anslutna till antingen Lärarnas Riksförbund eller Lärarförbundet. Lönerna gäller från 1/4 2015.

Hofors: 30 660 kr/mån

Gävle: 30 617 kr/mån

Ockelbo: 30 307 kr/mån

Sandviken: 29 240 kr/mån

Källa: Saco:s lönesök (Lärarnas Riksförbund och Lärarförbundet)

Tv-klippet: GD:s granskning av lärarbristen – på två minuter

GD:s granskning av lärarbristen:

Del 1: Alexander misshandlades av elev: "Inget kan få mig tillbaka till läraryrket"

Del 2: Få vill plugga till högstadielärare i Gävle – över hälften hoppar av utbildningen

Del 3: Hård konkurrens om lärarna – nyexade Dennis kunde välja och vraka bland jobben

Del 4: Pensionen får vänta - Margareta fortsätter jobba till rektorns stora glädje

Alla artiklar i
GD granskar lärarbristen