Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anders Schröder (MP) om att han duckade riksdagens omröstning om skärpta asylregler: "Var väl inte jätteledsen över det"

Tidigare kritiserade Anders Schröder, MP, från Gävle regeringens asylåtstramningar. Men när beslutet skulle tas i riksdagen var han frånvarande. "Jag var väl inte jätteledsen över att jag inte behövde delta", säger han.

Annons

Det var en bred majoritet i riksdagen som på tisdagen röstade för den nya, striktare asyllagen. Förslaget gick igenom med röstsiffrorna 240-45.

Lagen innebär att Sverige lägger sig på EU:s miniminivå när det gäller asylsökandes rättigheter. Tidsbegränsade uppehållstillstånd införs, rätten till anhöriginvandring begränsas och försörjningskraven skärps. Förändringarna träder i kraft den 20 juli 2016 och ska gälla i tre år.

Men 30 riksdagspolitiker avstod från att rösta och ytterligare 34 var frånvarande. En av dem som inte var på plats var Anders Schröder, MP, från Gävle. Han hade kvittat ut sig, vilket innebär att en person från vardera block är frånvarande.

Anders Schröder, MP, var frånvarande när det omstridda asylbeslutet togs.

– Jag hade ett möte på ett asylboende som jag ville åka på. Så fungerar det ibland, säger han.

Hade du velat delta i omröstningen?

– Jag var väl inte jätteledsen över att jag inte behövde delta. Men samtidigt blir beslutet inte bättre eller sämre för att jag inte deltar. Det gick ju igenom ändå. Men personligen har jag inte varit någon stor förespråkare av de här förslagen, säger Anders Schröder.

Läs mer: Schröder om asylåtgärderna: "Förslagen går för långt"

Anders Schröder har tidigare kritiserat regeringens asylåtstramningar och sagt att de gått för långt.

Kändes det inte viktigt att visa var du står?

– Politik är kompromisser och om man alltid röstar exakt som man själv vill kan man inte heller vänta sig stöd från andra i de lägen där man själv drivit en hjärtefråga, säger han.

Så du hade alltså röstat för de nya reglerna om du varit på plats i riksdagen?

– Jag måste ju stödja partiets politik. Sedan har jag drivit på för humanare asylregler internt. Det är så det fungerar. Man driver saker internt, sedan när en överenskommelse är gjord måste man kunna stå för den, säger Anders Schröder.

Hur ser du på det beslut som nu tagits?

– Det är tuffa beslut som kommer att göra det svårt för många människor att komma hit. Men de togs under väldigt svåra omständigheter och MP:s fokus nu är att rulla tillbaka den tillfälliga lagen, säger Anders Schröder.

Läs mer: De fortsätter protestera mot försämrad asylrätt: "Inhumant"

Läs mer: Schröder: Det kan bli svårt för Romson att leda partiet i en valrörelse

Övriga riksdagsledamöter från Gästrikland närvarade under voteringen och röstade efter partilinjen. Se här hur de röstade:

Ulla Andersson, V: Nej

Anders W Jonsson, C : Nej

Elin Lundgren, S: Ja

Patrik Lundqvist, S: Ja

Raimo Pärssinen, S: Ja

Tomas Tobé, M: Ja

Roger Hedlund, SD: Ja

Mer läsning

Annons