Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Boende i centrala delarna av Hamrångefjärden och hela Bergby uppmanas att koka kranvattnet

Stora delar av ledningsnätet i Hamrångefjärden och Bergby har varit utan tryck i samband med en stor vattenläcka vid järnvägen. Nu uppmanas boende att koka kranvattnet som ska användas till dryck eller matlagning.

Annons

Från och med 17.30-tiden på tisdagen uppmanas boende i centrala delarna av Hamrångefjärden och hela Bergby att koka kranvattnet.

Tidigare under eftermiddagen inträffade en stor vattenläcka vid järnvägen och stora delar av ledningsnätet i Hamrångefjärden och Bergby har varit utan tryck. Vattentrycket är väldigt dåligt i området och en del är utan vatten. Därför uppmanar Gästrike Vatten alla att vara mycket sparsamma med vattnet.

LÄS OCKSÅ: Akut vattenläcka i Hamrånge – oklart hur många som påverkas

Du kan fortsätta att duscha, tvätta och diska som vanligt.

Vattnet ska kokas upp i kastrull eller i en vattenkokare tills det bubblar kraftigt. Det räcker att koka upp vattnet – det behöver alltså inte koka en viss tid.

Kokt vatten ska också användas när du borstar tänderna, brygger kaffe och sköljer grönsaker. Exempelvis makaroner och annan mat kan kokas i kranvatten, då bakterierna dödas.

Två tillfälliga vattentankar kommer att ställas ut under tisdagskvällen, en vid idrottsplatsen i Hamrångefjärden och en vid Ica i Bergby.

På grund av lågt tryck i vattenledningar kan bakterier komma in i dricksvattnet. Gästrike Vatten arbetar för att laga ledningen, öka trycket och spola ur ledningarna.

Mer läsning

Annons