Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Carina får Jennies sjuke son att känna sig som en i gänget – "Betyder jättemycket"

Artikel 5 av 7
Tulpanbuketten 2017
Visa alla artiklar

Jennie Solängs son Kalle har reumatism, får äta mediciner flera gånger per dag och sondmatas i skolan. Men med elevassistenten Carina Anderssons hjälp kan han ändå känna sig som vilket annat barn som helst.
– Du betyder jättemycket, berömmer Jennie Soläng henne.

Annons

TV: Här överraskas Carina med blommor och hyllningstal mitt i lektionen – får rungande applåd av eleverna

Hela klassen, inklusive Kalle, 9 år, är upptagen med en lektion när Jennie knackar på med en blombukett på alla hjärtans dag. I bakgrunden rör sig Carina Andersson, extraresurs på Vikingaskolan i Bomhus.

– Hon är så ödmjuk och har svårt att ta emot beröm. Därför gör vi det på det här sättet, så att hon får det på film om hon inte tror det, säger Jennie Soläng när GD spelar in överraskningen.

– Nej, men jag är otroligt tacksam, det är rörande att få den här uppskattningen, svarar Carina Andersson, 43.

Att vara förälder till ett barn med Kalles problematik har inte varit okomplicerat, men med Carinas hjälp i skolan blir det avsevärt lättare, berättar Jennie. Han behöver ett extra stöd för att lära sig läsa och skriva ordentligt, men även av hälsomässiga skäl.

LÄS ÄVEN: Träning och ny kost har gett Jennie mer energi: "Nu är jag glad på riktigt"

– Kalle är ju en otrolig personlighet, fin kille och empatisk. Sen kan man bli galen på hans egenheter, säger Carina Andersson, till höger i bild.

Kalle har reumatism och sondmatas, behöver ta mediciner flera gånger per dag och Carina Andersson ser till så att han inte bara får i sig det han ska utan ser även till att han försöker hålla sig vid gott mod när det är som värst.

– Det är inte så ofta han åker hem nu utan om han har ont försöker jag göra så att han tänker på något annat, säger hon.

I de fall han varit för dålig för att vara i skolan har Carina i stället åkt hem till honom och undervisat där. När Kalle varit på läkarbesök eller utredning, så har hon följt med även då.

– Ibland har han varit så dålig att vi inte vetat om han skulle komma tillbaka, senast var när han hade blodförgiftning i somras.

Jennie beskriver det som att Carina är som en extra mamma för Kalle och som att hon blivit som en del av familjen sedan hon började hjälpa Kalle för tre år sedan. Med det arbete Carina gör får hon Kalle att känna sig som alla andra.

– Han slipper vara ett med sin sjukdom här, han är verkligen accepterad i klassen, säger Jennie Soläng. Hon vill också passa på att lyfta fram hur bra hennes sons behov mötts av skolan. Det har aldrig varit några problem att anpassa skolmiljön så att Kalle ska passa in.

– Ofta läser man om när någon inte får det som barnet behöver från skolan, men min son får de förutsättningar han behöver för att bli det han vill när han blir stor.

Se när fler tulpaner delas ut här:

Fem år utan missbruk – nu vill Stefan Ljungkvist tacka dem som hjälpte honom

Anita fyller 75 år – fortsätter att klippa Forsbackabornas hår efter över 50 år i branschen: "Det här är mitt liv"

Efter sambons bortgång har Maria alltid funnits där för Annika: "Det betyder jättemycket"

Vem tycker du är värd en tulpanbukett? Skicka in din nominering här

Alla artiklar i
Tulpanbuketten 2017