Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagsböter och skadestånd för omfattande penningtvättbrott

Den Gävlebo som tidigare kopplats till misstankar om terrorfinansiering döms till dagsböter för att ha lånat ut sitt konto och bankort till en omfattande falskuthyrning av lägenheter.
Han döms att betala skadestånd till alla 27 drabbade.

Annons

Som Gefle Dagblad berättat tidigare har 30-åringen förekommit på en lista över personer som Säpo visat intresse för angående misstänkt terrorfinansiering.Han är tidigare dömd för stöld, och döms nu alltså för penningtvättsbrott.

Minst två olika personer har fångats på övervakningsbilder när de tagit ut pengar med den 30-årige Gävlebons kort i olika uttagsautomater i Stockholmsområdet. Det är varken 30-åringen eller den person han hävdar att han lånade ut kortet till som syns på bilderna. Ändå döms han för penningtvättsbrott.Bilder ur polisens förundersökning

Han döms för att ha lånat ut sitt konto och sitt bankkort till en eller flera personer som via annonser på blocket lurade ett stort antal människor att betala en hyra i förskott på andrahandslägenheter som inte fanns.

Läs även: Gävlebo på terrorlista misstänks för penningtvätt

"Även om NN inte haft uppsåt till att de pengar som sattes in på hans konton härrörde från brott har han varit oaktsam i förhållande till pengarnas ursprung. Han har haft skälig anledning att anta att de pengar som flöt in på hans konto härrörde från brott. Han ska därför dömas för penningbrottsförseelse", står det i domen.

Utöver 120 dagsböter à 50 kronor döms 30-åringen att betala totalt 144000 kronor plus ränta i skadestånd till de 27 personer som drabbades av bedrägeriet.

Läs även: Tio gästrikar som pekas ut av Säpo som terrorfinansiärer

Mer läsning

Annons