Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De cyklar 80 mil på tandemhoj för fler och bättre LSS-hem – avslutar med pannkaksfest i Gävle

Carl Lidbeck och Robin Berkhuizen ska cykla från Landskrona till Gävle för att uppmärksamma behovet av fler och bättre LSS-hem.
– Om de inte byggs rätt kan det stjälpa i stället för att hjälpa, säger Robin Berkhuizen.

Annons

Carl Lidbeck och Robin Berkhuizen ska göra den 80 mil långa resan.

Resan börjar på måndag och beräknas ta tre veckor. Allt går att följa via Facebook eller funktionshinderbanan.se. Längs vägen stannar de och pratar med politiker, forskare, personal, närstående och boende som tycker, tänker och bestämmer i frågan om hur ett bra LSS-hem ser ut.

– Jag är extremt taggad, det känns jättekul. Jag är ingen atlet på något stätt, utan tränar väldigt lite, men har tränat inför denna trippen. Det fysiska är alltså lite skrämmande, men det ska bli otroligt kul att sprida kunskap om vem som bor på lss och förhoppningsvis kunna påverka en och annan politiker att tänka om, säger Robin Berkhuizen.

Hela sträckan avverkas på en sorts tandemcykel som ofta används av personal och boende på LSS-hem.

– I stället för korta promenader kan de med den få känna fart i håret och ta sig lite längre sträckor för att få se olika miljöer, säger Robin Berkhuizen.

Resan har tre syften. Dels att sprida kunskap om vem som bor i LSS-hem, dels propagera för att det ska byggas fler och att de som byggs måste byggas på rätt sätt.

Projektet kallas Funktionshinderbanan. Initiativtagaren Robin Berkhuizen driver företaget Emrahus, som bygger extremt energisnålt. På köpet upptäcktes flera positiva bieffekter för de som bor i LSS och behöver särskilda bostadsanpassningar.

Den täta isoleringen ger exempelvis tyst inomhusklimat, den energisnåla led-belysningen är flimmerfri och att all luft passerar ventilationsfilter är bra för allergiker.

– Om LSS-hem inte byggs rätt kan det stjälpa i stället för att hjälpa. Hemmet blir som en hinderbana i stället för att fungera som stöd för de boende, säger Robin Berkhuizen.

Emrahus har byggt LSS-hem i Andersberg, Bomhus och Hille. Det är alltså ingen slump att det är just i Gävle resan avslutas med pannkaksfest på Stortorget den 29:e september.

– Då blir det gratis pannkakor och uppträdande av Stockholms melodifestival (med folk som har funktionsvariationer). Och så har vi med oss tält, VR-glasögon och annan utrustning, så dit hoppas vi att många kommer.

Bakom projektet står psykolog Bo Hejlskov Elvén, anhörigförbundet FUB och företaget Emrahus.

Fotnot: LSS står för lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade.

Mer läsning

Annons