Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dödshotet mot GD:s chefredaktör togs upp i hovrätten: "Ett hot mot pressfriheten"

Imamens nära släkting dömdes i tingsrätten till två månaders fängelse för att ha hotat Gefle Dagblads chefredaktör Anna Gullberg.
– Ett hot mot pressfriheten, sa kammaråklagare Elin Källberg i hovrätten, och yrkade på att tingsrättens dom skulle fastställas.

Annons

I samband med Gefle Dagblads granskning av ledande personer inom Gävle moskés kopplingar till islamistisk extremism ringde imamens nära släkting upp polischefen John Köhler. Han var mycket upprörd och efter samtalet gjorde John Köhler en anmälan om olaga hot riktat mot Gefle Dagblads chefredaktör Anna Gullberg. Imamens nära släkting ska under samtalet sagt att han skulle "ta bort eller döda" Anna Gullberg.

Hovrätten i Sundsvall

I tingsrätten hävdade han att han sagt att "om någon skulle spränga Gefle Dagblad eller skjuta Anna Gullberg skulle vi muslimer få skulden".

Tingsrätten gick på åklagarens linje och dömde honom till två månaders fängelse för olaga hot.

Läs även: Imamen släkting döms till fängelse för hotet mot Gullberg

Det är försvarsadvokat Thomas Öberg som har överklagat tingsrättsdomen. Han menar att syftet inte varit att hota.

Bild från förhandlingen i tingsrätten, imamens nära släkting sitter bredvid sin försvarare Thomas Öberg.

– Jag tycker inte att det är ställt bortom rimligt tvivel att orden har fallit på det sätt som tingsrätten gör gällande, säger han i hovrätten.

Om hans klient inte frias vill Thomas Öberg att hovrätten ändrar påföljden till samhällstjänst.

Läs även: Fängelsedomen mot Imamens släkting överklagas till hovrätten

Kammaråklagaren vill att hovrätten fastställer tingsrättens dom.

– John Köhler, som är en erfaren polis, har uppfattat ett tydligt hot och upprättar också en anmälan på grund av det här. Han tar det så allvarligt att han informerar målsäganden. Det finns knappast något utrymme för att han ska ha hört fel, säger hon och fortsätter:

– Det här är ett angrepp på yttrande- och pressfriheten när man riktar ett hot mot en chefredaktör med anledning av publiceringar som gjorts.

Hon ifrågasätter både imamens släkting och hans vittne.

– Det (han) säger i förhöret säger han först vid huvudförhandlingen. Det har han inte gjort i polisförhör. Det ligger nära till hands att det är en efterhandskonstruktion.

Dom meddelas den 17 maj klockan 11.

Mer läsning

Annons