Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fadwa lämnade allt och flydde från kriget i Syrien – idag är hon arbetsledare på Skanska i Gävle

Hon flydde från kriget i Syrien för tre år sedan. Tvingades lämna allt, jobb, hus, föräldrar och vänner. När hon landade i Kiruna mitt i vintern märkte hon inte ens att det var kallt.
– Det enda jag tänkte var att här finns det trygghet för mina barn.
Nyligen fick hon anställning som byggnadsingenjör på Skanska i Gävle.

Annons

Fadwa Abbas fick jobb som arbetsledare på Skanska. Här på bygget i Sätra.

Fadwa Abbas tar emot på kontoret i magasinet närmast brandstationen. Klassiskt klädd i svart skjorta och en smårutig kavaj med bruna mockalappar på armbågarna. Hon skiner upp när hon ser oss. Fadwa har precis börjat som arbetsledare.

Hon bodde i Kiruna ett halvår innan hon flyttade till Gävle och fick börja på SFI. Hon deltog i Arbetsförmedlingens etableringsprogram och kämpade med det nya språket. Tittade på svenska nyheter för att lära sig vad svenskarna pratar om. En dag fick hon frågan om hon ville göra praktik på ett byggföretag. Fadwa som är utbildad byggnadsingenjör kände till Skanska sedan tidigare. Hon träffade Camilla Sjöstrand, distriktschef för Väg och anläggning i Gävleborg och Dalarna, som insåg vilken hög kompetens hon har. Men när Fadwa blev erbjuden ett utbildningsprogram i Stockholm hade hon ingen som kunde vara med barnen.

– Först måste jag tacka nej eftersom jag inte kunde pendla till Stockholm med tre barn hemma. Men det var en stor möjlighet för mig att kunna komma tillbaka i karriären. Camilla visste inte att jag började jobba hårt för att få hit min mamma. Jag åkte till Frankrike för att möta henne och när jag kom tillbaka skickade jag ett sms med ”nu kan jag börja”. Det är tack vare ILP-programmet som jag har kunnat börja jobba så här snabbt.

Camilla har kontoret vägg i vägg och sätter sig med oss en stund. Hon behöver sällan rycka in och förklara, bara lyssna, nicka och hålla med.

– Programmet hade redan börjat när hon hörde av sig. Jag är glad att vi kunde få fram en plats där hon kunde hoppa in, säger Camilla.

ILP står för Internationella Ledarskapsprogrammet och är Skanskas intensivprogram med mål att rekrytera personer med utbildning och arbetslivserfarenhet från andra länder.

Fadwa pendlade till Stockholm i tre månader, fick lära sig svenska byggregler, etik, entreprenadjuridik, facktermer och svensk arbetsmiljörätt. Den andra delen av programmet var fyra månaders praktik och hon kom tillbaka till Gävle. Därefter fick hon ett sommarvikariat på tre månader och precis innan semestern kom nästa besked.

– Jag blev erbjuden en anställning så det blev en härlig semester för mig. Jag är jätteglad att Camilla berättade det redan innan jag åkte.

Hon reste till Italien där hon hade stämt träff med sina syskon. Alla har flytt och lever utspridda i olika länder. Trots alla umbäranden har Fadwa nära till skrattet och skämtar ofta när vi pratar. Hela tiden på svenska.

– När du kom antecknade du allt på arabiska och nu skriver du på svenska direkt, säger Camilla.

Fadwa ser nöjd ut. Camilla vet hur det är att komma till ett nytt land. Efter studierna på Chalmers fick hon jobb i Belfast och där reagerade hon över den företagskultur hon mötte. Titlar var viktiga och att bära jeans på jobbet var otänkbart. Hon drar lite i byxbenet vid minnet.

Camilla och Fadwa fann varandra och jobbade bra ihop. Eftersom det fanns behov av en duktig arbetsledare för markarbeten blev Fadwa kvar inom väg och anläggning, trots att hon tidigare hade jobbat på hussidan.

– Camilla förstår mig så bra, säger Fadwa. Ibland behöver jag inte prata så mycket.

Arbetsdagen börjar med att hon går igenom dagens projekt, planerar, packar ner paddan och åker ut till bygget. Vi får följa med till ett av hennes aktuella projekt, grävningar för fjärrvärme söder om Sätra Centrum. Vi får låna obligatorisk skyddsutrustning med skydsskor, reflexvästar, handskar och bygghjälmar. På vägen informeras vi om säkerhetsbestämmelserna, man får inte gå bakom fordon och ska alltid ta ögonkontakt.

Det är typiskt Gävleväder, murrig och grått och först ser vi bara högar av grus. Gruslass som hon ska beräkna mängden av. Hur mycket grävs upp, hur mycket töms och hur lång tid används maskinen? På andra sidan högarna hittar vi markanläggarna. Fadwa går rakt fram utan att tveka och småpratar först innan hon börjar fråga om arbetet. Tre trevåningshus är borta och platsen gapar öppet mot Sätraängarna. Snart ska det bli tre nya bostadshus som tar form, högre än de förra. Flera hundra meter fjärrvärmerör med extra stor dimension har grävts ner i marken. Under arbetet stötte man på en starkströmskabel som inte var förlagd där den registrerats och där blev de tvungna att gräva för hand. Fadwa greppade en spade och hjälpte till.

– Det var roligt att gräva för hand, jag tycker om överraskningar. Att man inte vet vad som finns i marken. Att hitta smarta, gröna lösningar på problem är intressant.

Vid en grävning på Söder upptäcktes gamla vattenledningar som låg på tegelbäddar, troligen nedlagda i mitten av 1800-talet och fortfarande i bra skick. Det är också intressant för fastighetsägare att få veta hur det ser ut i marken.

Det svenska kaffet är inte alls lika gott som det turkiska. Men kanelbullar tycker hon om och ibland stannar hon i labben över fikarasten. Varje arbetsdag avslutas med att skriva rapport. Samma arbetsuppgifter som i Syrien ändå är det mycket som är annorlunda.

– Arbetskulturerna är helt olika. Här har alla sammavärde. I Syrien och Förenade Arabemiraten var det mer klassindelat och hierarkiskt. Man kunde inte säga du till någon.

Var det skillnad på grund av att du är kvinna också?

– Inte i min roll som yrkesperson. Jag fick jobba hårdare för att bevisa att jag kunde, men när jag jobbade bemöttes jag med respekt. Jag var ofta den enda kvinnan bland tio-tolv män i traditionell arabisk klädsel, det kändes lite konstigt.

Fadwa är palestinier och uppväxt i Damaskus. Hon utbildade sig på universitetet, träffade sin man och fick tre barn. De bodde i en fin trevåningsvilla och hon hade föräldrar, syskon och vänner i samma stad. Hon jobbade i fem år inom bygglovssektionen på Damaskus länsstyrelse och därefter sju år på byggavdelningen vid ett universitet i Förenade Arabemiraten. Den perioden pendlade hon och jämför med svenskar som jobbar i Norge. Hon hade redan köpt en fastighet när hon fick veta att det skulle dras en ny motorväg. Därför köpte hon mark som en investering. Hon gjorde karriär och barnen var trygga och kunde gå fritt till sina kompisar. Sedan kom kriget och efter det är ingenting sig likt. Södra Damaskus bombades och hon tvingades lämna allt.

Vilken är den största nackdelen med Sverige?

– Det är vädret, säger hon bestämt men leende. Det ändrar sig hela tiden. Man vet aldrig vad man ska ta på sig. Förr behövde jag aldrig fundera, det var samma väder jämt.

I dag bor hon i ett radhus i Sätra och kämpar med allt det nya. Det mesta är svårt men hon vet vad hon vill. Hon vill fortsätta där hon tvingades sluta. Jag frågar vad hon saknar mest och för första gången blir hon tyst. Till sist får hon fram det.

– Allt. Det går inte att säga mer.

(Fakta)

Fadwa Abbas

Gör: Nybliven arbetsledare på Skanskas väg- och markavdelning i Gävle

Kommer från: Syrien, men är palestinier och räknas som statslös

Tid i Sverige: Tre år

Familj: Tre barn i skolåldern och man som är frilansande bildingenjör och kom efter dem till Sverige

Bor: I Sätra

Aktuell: Har deltagit i Skanskas rekryteringsprogram ILP, Internationella Ledarskapsprogrammet, för personer med utbildning och arbetslivserfarenhet i andra länder

Fadwa Abbas på kontoret i magasinet granne med brandstationen.

Fadwa Abbas pratar med anläggaren Robert Krantz på bygget i Sätra.

Camilla Sjöstrand och Fadwa Abbas fann varandra och trivs med att jobba ihop.
Fadwa Abbas berättar att arbetskulturerna är olika. I Syrien var det mer hierarkiskt än i Sverige.

Fadwa Abbas från Syrien har fått anställning som byggnadsingenjör på Skanska i Gävle.

Vi får följa med till ett av Fadwa Abbas aktuella projekt söder om Sätra Centrum.

Mer läsning